The Cube

The Cube: Океанското явление "Ел Ниньо" води до рекордни температури в глобален мащаб

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Гореща вълна заля 19 области в страната днес, а с утре се очаква тя да обхване общо 28 области, в които температурите ще надвишат 35 градуса. Къде и кога на днешния ден са измерени най-високите температури, какво ще донесе "Ел Ниньо" и ще бъде ли 2023г. най-топлата на земята ще разберем сега от Йоана Георгиева в The Cube.

Най-високата температура измерена у нас на днешния ден е през 1916г. в град Русе – 42,7 градуса по целзий, а екстремният максимум за юли месец е отчетен в Садово, цели 45,2 градуса по целзий. А днес най-високите отчетени температури са в Пловдив и Чирпан - 36 градуса. Тепърва обаче започват горещите дни според Института по метеорология и хидрология.

Можем ли да виним климатичните промени за това обаче?

Според учените в момента се развива океанското явление Ел Ниньо. За него знаем, че е довело до рекордно затопляне в глобален мащаб, като например през 2016 г., която беше обявена за най-горещата , откакто се събират данни за температурите. Учените твърдят, че Ел Ниньо ще достигне своя пик през зимата и затова е възможно следващата година да бъде най-топлата на Земята. Казваме, че Ел Ниньо се завръща, защото през последните години доминираше климатичният модел Ла Ниня, който понижи глобалните температури.

Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан, близо до бреговете на Южна Америка, и често е съпроводено от забавяне или обръщане на посоката на източните пасати.

Но сегашното явление започна по-рано от обичайното, което според учените е притеснително.