Европа

Седем са вече жертвите на руския обстрел по хуманитарен център в Запорожие

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Местните власти в Киев и в Одеска област съобщават за експлозии. Освен в тези региони въздушна тревога е обявена в Николаевска, Херсонска, Кировградска, Черкаска, Полтавска и Донецка области.
Седем са вече жертвите на руския удар срещу център за разпределяне на хуманитарна помощ в малкия град Орихив, който се намира близо до фронтовата линия в Запорожка област.

Доброволци, помагали за евакуацията на хора от наводнените улици след взрива на язовир Каховка, разчистват къщите от отломките, донесени от водата. В Херсонска област местните жители са загубили голяма част от покъщнината си.

 

Изнасяме всичко. Остана само една кутия. Съжалявам за всички хора, чиито къщи са наводнени. Всичко е разрушено, стените се рушат, таваните, покривите.

Володимир – доброволец от благотворителна организация

Украинската армия твърди, че е превзела ключови височини около Бахмут и има огневи достъп до входовете и изходите от града в Донецка област, който от май е под руски контрол.

“Заместник-министърът на отбраната на Украйна твърди, че силите ѝ са регистрирали „категорично настъпление“ на южния фланг на Бахмут.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщава, че украинските сили са постигнали стабилни успехи както на север, така и на юг от контролирания от Русия град, добавяйки, че руските защитници трябва да се справят с нисък морал, комбинация от различни фактори и ограничена способност да нанасят удари по украинската артилерия.

Руското ръководство почти сигурно смята, че е политически неприемливо да отстъпи Бахмут, който има символична тежест като една от малкото руски придобивки през последните 12 месеца”, каза Саша Вакулина от Euronews.