Свят

100 дни една и съща реч на Путин: Китайско мъчение в руския затвор за Алексей Навални

От Euronews България Euronews България
Alexei Navalny Russia Navalni AP Снимка: AP

Тормоз на приципа на китайската капка прилагат руските затворнически власти към дисидента Алексей Навални. В продължение на 100 дни той е принуждаван да слуша записа от една и съща реч на Владимир Путин.

За това сигнализира самият Навални в своя телеграм канал.

Годишнина. Точно 100 дни подред всяка вечер слушам посланието на Путин от 21.02.2023 г. Казвам на командира по политическата част: Ама ти изобщо нормален ли си? Сложете друг Путин, няма ли достатъчно други речи?

Отговорът ме шокира с логиката си: Това е годишното послание от 2023 г. Значи трябва да го слушаме през цялата година“, написа Навални.

Той поставил въпроса и в съда, където получил отговор, че тормозът е „с възпитателна цел“:

- Каква е нормативната уредба?

- Имаме инструкция за възпитателната работа.

- Значи думите на Путин са възпитателна работа?

- Не.

- Тогава на какво основание го включвате?

- Инструкция за възпитателна работа.

- Значи думите на Путин все още са образование?

И така се въртим в кръг по десет пъти. Много е удобно да имаш съдия, който кима на всичко като китайски манекен. И всички действия на властите са подпечатани като "законни", завършва публикацията на Навални.

Той излежава 11-годишна присъда в наказателна колония във Владимирска област. До момента на няколко пъти той сигнализира, че го вкарват за продължителни периоди в карцер. Появиха се съмнения, че периодично е тровен.

Критикът на Путин е осъден по обвинения в измама, неуважение към съда и нарушаване на правилата за предсрочно освобождаване. Той бе арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където бе лекуван от отравяне – за което също обвинява режима в Кремъл.