Европа

Започна ново дело срещу Алексей Навални, обвиняват го в „екстремизъм“

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Най-известният критик на режима в Кремъл – Алексей Навални, е заплашен от присъда от още 30 години зад решетките. В понеделник руски съд започна ново дело срещу опозиционера. Той е обвинен в създаване на екстремистка организация и финансиране на екстремизма. Опозиционерът беше уведомен за новото съдебно производство миналия месец.

В момента Навални излежава 9-годишна ефективна присъда по обвинения в мошеничество и оскърбление на съда. Той е в затвора от 2021 г., а Навални твърди, че делата срещу него са политически мотивирани. Припомняме, че той беше арестуван при прибирането си от Германия, където се лекуваше след отравяне с нервнопаралитично вещество. Навални обвини за нападението властта в Кремъл.

47-годишният руснак отдавна е най-изявеното лице на опозицията срещу президента Владимир Путин и повече от десетилетие разкриваше корупцията в самата сърцевина на руската власт. Харизматичен оратор, Навални изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира масово хората в цялата страна да участват в антиправителствени протести.