Ексклузивно

Сътрудник на Навални: Алексей остава заложник, опитват се да го отровят отново

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Над 900 дни в наказателна колония, почти 200 от които - в изолация. Без адекватна медицинска помощ, без връзка с външния свят. Така изглежда днес животът на човека, който преди години беше сочен за вероятния следващ президент на Русия след Владимир Путин. Алексей Навални продължава да изтърпява наказанието си в затвора, а обвиненията и делата срещу него продължават. Как живее той днес и каква е съдбата на опозиционните активисти в Русия? Говори един от тях - разследващият журналист и блогър от Фонда за борба с корупцията, създаден от Алексей Навални - Руслан Шаведдинов.

 

- Руслан, разкажете ни какво е сега състоянието на Алексей Навални 900 дни след като влезе в наказателната колония, където изтърпява присъдата си.

 

- Алексей Навални продължава да се намира в затвора незаконно. Всеки ден той се явява на различни съдебни заседания, по време на които обжалва т. нар. “нарушения” и обвинения, които му повдига администрацията на наказателната колония. По заповед на президента на Русия тази колония предприе тактиката непрекъснато да изпраща Навални в изолация. Килията е с размери два на два метра, няма нормално осветление. Там затворникът се буди много рано и няма никакви права - не може да комуникира с външния свят, да пише писма, ограничено е и общуването му с неговите адвокати. Просто искат да го изолират.

Преди буквално две седмици при Алексей се обостриха големи проблеми със здравето. Той получи много силни коремни болки, загубил е повече от 8 килограма от теглото си за много кратко време. Много тежко е физическото му състояние заради условията, при които е държан. Всичко това е наслагва и върху последствията от отравянето с “Новичок”.

Администрацията на наказателната колония му забранява да приема лекарствата, които му изпраща неговото семейство. Отнемат му и правото, което има всеки затворник по принцип - да си купува храна в местния магазин. Навални може да се храни само с онова, което му дават сътрудниците на колонията. На нас ни се струва, че нещо не е наред с тази храна. Мога да ви преразкажа думите на адвокатите на Алексей - има опасения, че го тровят сътрудниците на колонията по указания от Москва. По този начин те извършват бавно убийство. Ако се разправят бързо и убият Навални, това би било доста грубо според тях. Затова те са предприели тактиката за цинично бавно убийство на човека, когото следи целият свят.

Безкрайното му затваряне в изолатор, започнало от миналия септември, се случва вече 13 пъти. Това е най-жестокото наказание в руска наказателна колония. Там условията са нечовешки. Средно затворниците за цялото време на присъдата си се озовават там веднъж или два пъти. А в случая с Навални това е кръговрат - седи 15 денонощия в изолатора, излиза и след това отново го затварят там за 15 денонощия. Това продължава безкрайно вече повече от половин година.

Алексей Навални остава техен заложник и по всякакъв начин се опитват да го изолират от външния свят. Съдебните заседания, които той посещава всеки ден, на практика са възможност за неговите адвокати и за нас да видим в цялост физическото му състояние и да чуем неговите мисли. Той използва тези заседания като трибуна, където изказва своята антивоенна позиция и мотивира своите съратници да не се отказват и да се съпротивляват по-активно на този режим.

Това е накратко какво е състоянието и как живее Алексей Навални.

 

- Какво е психологическото състояние на Навални сега? Предава ли се той, или напротив - продължава да мисли за бъдещето и за това как ще продължи дейността си след като излезе от затвора?

 

- Навални даже в колонията не прекъсва своята дейност. Той разбира, че го наблюдават милиони хора и че всяка казана дума от него е много важна и действа на различни механизми в Русия. Това са механизмите на опозиционната политика. Той използва съдебните заседания като площадка за изказвания.

Физическото му състояние вече обсъдихме, а що се касае за психологическото - Навални не се предава, защото осъзнава, че това би било отличен подарък за администрацията на колонията и лично за Путин. Навални няма намерение да мълчи. Навални остава нетърпим към този режим и остава най-големият му враг.

Ще ви дам ярък пример за състоянието на Навални. Тези дни съдят нашата колега Лилия Чанишева. Делото преминава при закрити врата - не се допускат медии и зрители. Навални е един от свидетелите по делото, защото двамата са работили заедно. В същото време той е и обвиняем по същото дело. Скоро ще започнат заседанията и срещу него. Но по време на заседанието срещу Чанишева в една от почивките двамата имаха възможност да общуват чрез видеовръзка. Тя се намира в арест в един регион на Русия, а Алексей - в колония в друг район, но от разстояние успяха да си кажат по няколко думи.

Тогава Навални каза на Чанишева, която се притеснява за неговото състояние: “Лилия, не мисли за мен, най-важното е да се пазиш. Всичко ще бъде наред. Ще излезем и ще победим.” Това е още един пример за това, че Навални остава предан на своите ценности и идеали, за които има огромната подкрепа и възхищение на много хора в Русия. В този план Навални остава верен на себе си и все така не се предава и се опитва да мотивира хората, които се намират на свобода за активно съпротивление срещу действащата власт в Русия.

 

- Миналата седмица адвокатът на Навални съобщи за провокация, която е била извършена против него. Тогава стана ясно, че може да му бъдат предявени нови обвинения. Разкажете ни какво знаете за този случай и ще има ли все пак нови обвинения?

 

- Преди няколко седмици адвокатите на Алексей получиха информация от сътрудници на колонията, че се готви провокация и ни посъветваха да я предотвратим по някакъв начин.. Седмица по-късно тази провокация беше извършена. За първи път срещу Навални беше използвана физическа сила - сътрудниците на колонията го удариха няколко пъти и всички ние го видяхме на видеозаписи. От това съдим, че действието е направено напълно съзнателно, защото е имало такова указание. След това му измислиха ново обвинение, което би удължило престоя му в затвора.

Това няма никакво значение от гледна точка на юридическите процеси, защото срещу Навални в момента текат 10 наказателни дела и го грозят до 35 години затвор. Не могат да го осъдят на доживотен затвор, затова просто му повдигат максимално много други обвинения, за да няма никакви юридически намеци за това, че Навални някога ще излезе от затвора.

Но Алексей и целият ни екип гледаме на това философски. Разбираме, че няма присъда, която да му бъде издадена и която реално да бъде излежана както от Алексей, така и от други политически затворници. Всичко е много просто - докато Владимир Путин е на власт Алексей Навални няма да бъде пуснат от затвора, защото това е главният му опонент. И обратното - Навални ще лежи в затвора докато Путин е в Кремъл.

Каквито и обвинения да му повдигнат - било то за тероризъм, бой в затвора, екстремизъм и т.н., това не променя нищо. Това е пореднaта каишка, която се опитват да сложат на Навални и на нашия екип. В случая с Алексей - срещу него има поне 10 наказателни дела и е ясно, че те няма да спрат. Те нямат никаква юридическа стойност. Това е още едно потвърждение, че искат Алексей да получи максимално дълга присъда, за да не се окаже никога на свобода.

 

- Да поговорим и за вас, бих искала да разкажете малко повече за себе си на нашите зрители. Самият вие имахте опит близък до затворническия преди няколко години, когато в края на 2019 г. на практика ви похитиха и ви изпратиха насила на военна служба. Разкажете ни за това и за онези 12 месеца, в които бяхте далеч от дома.

 

- В края на 2019 г. на вратата ми се появиха маскирани сътрудници на Федералната служба за безопасност. В продължение на няколко часа режеха вратата, нахлуха вътре, сложиха ми белезници и направиха обиск. Закараха ме в следствен комитет, където ме разпитаха. В същото време със съдействието на мобилния оператор телефонът ми беше оставен без връзка с останалия свят по искане на Федералната служба за сигурност. Това разбрахме по-късно от документите по случая. Не можех да се свържа с никого през това време.

След разпита все още с белезници ме закараха на архипелаг “Нова земя”, който се намира в Северния ледовит океан. Там се намират няколко стотин руски военно, системи С-300, системи за противовъздушна отбрана. Там по принцип не е място за провеждане на временна военна служба. Освен мен имаше само още няколко души - професионални военни.

На практика бях изпратен там, за да бъда напълно изолиран - там няма мобилна връзка, няма интернет. Даже на самия архипелаг бях изпратен на най-отдалечената точка, където се намирах с още трима военни в продължение на цяла година. Нямахме вода. Набавяхме си я от разтопен сняг. Нямахме и нормална храна. Донасяха ни консерви, от които трябваше цяла година да си готвим нещо. В нашия обект почти никога нямаше и електричество.

Това беше опит за психологически натиск. Аз бях първият, на когото изпитаха системата за похищаване на неудобни опозиционери, за да ги накарат да мълчат. Това беше и съобщение към всички млади руски активисти и политици, който звучи така: “не се бъркайте в политиката, иначе ще ви се случи това.” Моят случай беше абсолютно безправие, но от страна на властите беше представено като обичаен призив в армията на млад човек. По версията на Кремъл не е имало никакво специално отношение. Но засега все още съм единственият преминал временна военна служба в цялата история на Русия, чийто призив е коментирал Дмитрий Песков. На безкраен журналистически въпрос той отговорил: “войникът ШаведИнов преминава военна служба, както всички останали”. Аз обаче бях единственият, докаран там с белезници от руската армия. Моята история е като сюжет от блокбъстър.

В края на 2019 г. при едно от нашите разследвания разбрахме, че всичко това е било под прякото ръководство на един от заместниците на министъра на отбраната Сергей ШойгУ - КартопОлов. Тогава тази фамилия ни се струваше неизвестна, но половин година по-късно той беше преместен в Държавната дума. Там той пое ръководството на комитета по отбраната и се превърна в един от най-видните представители на Путин.

Още една година по-късно Путин започна войната. Тогава научихме, че КартопОлов курира руската политика в контекста на мобилизацията и въвеждането на цифровите повиквателни.

Т.е. с моето похищение той направи политическа кариера, а сега името му знае цяла Русия като човекът, който потопи в кръв страната и е истински военен престъпник заради това, което той и неговите колеги вършат в Украйна.

 

- И последен въпрос. Вие сте участвали в много протести, в много демонстрации срещу режима на Путин, били сте арестуван, но това не ви принуди да напуснете Русия. Сега обаче живеете и работите извън страната. Как и кога решихте да я напуснете?

 

- В Русия съм обявен за чуждестранен агент. Аз съм един от петте души в страната, които имат статут едновременно на чуждестранен агент и на екстремист. Аз, Навални, СОбол, ВОлков, и Жданов - пет души. Една запетая ме дели в този списък от бойците на “Ислямска държава”.

По тези обвинения мога да бъда осъден, освен това имам и още редица наказателни дела, които са стартирали срещу мен от страна на политическите власти. Не ме плашеше съществуването на тези дела, разбирах, че това е една от особеностите на това да си опозиционер в Русия.

Но когато целият наш екип беше признат за екстремистка организация, когато вземаха за заложници колегите ми в различни региони на Русия, както Лилия ЧАнишева, стана ясно, че ни притискат в ъгъла. Това означава, че ни грозят огромни присъди. Това би било голям проблем за цялата ни организация, щеше да има последствия за нашата работа.

За да не загубя възможността си да се изказвам, да работя и да съм от полза на нашето голямо движение, което основа Алексей Навални и остава негов лидер, бях принуден да напусна Русия. Аз и моите колеги гледаме на това заминаване като временно и принудително. Емиграцията не ни е приятна и е нежелана от нас, защото винаги сме се интересували от политическите процеси вътре в Русия. Сега се опитваме някак си да влияем на този политически процес, намирайки се зад граница. В това срещаме някои проблеми и недостатъци, но това е по-добре отколкото да нямаме възможност да работим, да се изказваме. Затова избрахме такава стратегия.