Европа

Путин се е срещнал с Пригожин след бунта

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин дни след краткотрайния бунт на началника на наемниците и неговата частна армия.

Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде АР. По думите му, тричасовата среща се е състояла на 29 юни и в нея са участвали и командири от военната компания, основана от Пригожин.

Песков заяви, че по време на срещата на 29 юни Путин е предложил "оценка" на действията на „Вагнер“ на бойното поле в Украйна и "на събитията от 24 юни". Президентът също така "изслушал обясненията на командирите и им предложил варианти за по-нататъшна работа и по-нататъшно използване в бойни действия", заяви говорителят на Кремъл.
"Самите командири представиха своята версия за случилото се. Те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и главнокомандващия, а също така заявиха, че са готови да продължат да се сражават за родината си", каза Песков.

АР припомня, че наемниците на „Вагнер“ са се сражавали заедно с руските войски в Украйна. Пригожин има дългогодишен конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни завърши с въоръжен бунт, при който той поведе бойците си към Русия. Пригожин прекрати бунта, след като е постигнато споразумение за изгнанието му в Беларус.