Европа

Изтеглянето на „Вагнер“: Пригожин бе изпратен от Ростов на Дон като герой

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и неговите войници бяха изпратени като герои от руския град Ростов на Дон в събота вечерта, след като той реши да спре похода срещу Москва след намесата на беларуския президент Лукашенко.

По-рано Кремъл обяви сделка, според която бунтовникът Пригожин ще отиде в Беларус, а наказателното преследване срещу него в Русия ще бъде прекратено.

След като споразумението бе обявено, Пригожин обяви, че е решил да се оттегли, за да избегне, цитирам, "проливането на руска кръв".

Дойде моментът, в който можеше да се пролее кръв. Осъзнавайки цялата отговорност за проливането на руска кръв от едната или другата страна, ние връщаме нашите конвои обратно в полевите лагери, съгласно договорен план.

Евгений Пригожин – собственик на ЧВК "Вагнер"

От Кремъл обявиха, че няма да се търси наказателна отговорност от ръководителя на "Вагнер".

Беше постигнато споразумение ЧВК "Вагнер" да се върнат в лагерите си. Част от наемниците, които желаят, ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Отнася се за онези от тях, които не са участвали в този поход. Що се отнася до останалите бойци, никой няма да ги преследва, вземайки под внимание заслугите им на фронта. Ще попитате какво ще се случи с Пригожин? Наказателното дело срещу него ще бъде закрито и той ще отиде в Беларус.

Дмитрий Песков – говорител на руския президент Владимир Путин

Песков допълни, че бунтът на Пригожин няма да повлияе на хода на т.нар. "специална военна операция" в Украйна. Военните действия "продължават, нашите бойци на фронтовата линия проявяват героизъм, те отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна много, много ефективно. И операцията ще продължи", уточни Песков.

Споразумението за прекратяване на похода на военната колона на "Вагнер" към Москва, постигнато с посредничеството на Александър Лукашенко, изглежда успокои кризата, която представляваше най-голямото предизвикателство за управлението на президента Владимир Путин в последните 20 години.