Европа

Пригожин бил „излязъл от релси“ заради парите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Водещ руски пропагандист обвини собственика на "Вагнер", че е "излязъл от релси", след като е получил милиарди рубли обществени средства, съобщава АФП.

През изминалия уикенд ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си в краткотраен бунт срещу висшето военно ръководство на Русия, което предизвика трусове в Кремъл.

"Пригожин е излязъл от релси заради големите пари", заяви Дмитрий Кисельов в седмичното си телевизионно предаване. Без да предоставя доказателства, водещият каза, че ЧВК „Вагнер“ е получила повече от 858 млрд. рубли (или 9.7 млрд. долара) държавни средства.

По-рано тази седмица Владимир Путин призна, че руските власти "изцяло" са финансирали паравоенното групировка. Между май 2022 г и май 2023 г "Вагнер" е получила повече от 86 млрд. рубли от руската държава, по думите на президента.

В неделя в. „Уолстрийт джърнъл“ написа, че агенти от Федералната служба за сигурност са нахлули в централата на "Вагнер" в Санкт Петербург, за да намерят доказателства за финансови злоупотреби срещу Пригожин.

Изтеглянето на частната военна компания "Вагнер" от бойното поле в Украйна не се отразява на бойния потенциал на Русия, заяви генерал-полковник Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент. По думите му, Пригожин е искал да спечели повече пари, но е имал и амбиции за власт, тръгвайки на поход срещу Москва.

Пригожин беше информиран, че ако не сключи договор с Министерството на отбраната, „Вагнер“ няма да участва в специалната военна операция. Т.е. няма да се отделят никакви материални средства.

Андрей Картаполов – председател на комисията по отбрана в Държавната Дума

А за г-н Пригожин това е най-важното. Първо са парите, второ – глупави и прекалени амбиции, и трето – емоциите, състоянието, в което е бил. Всичко това допринесе за опит за държавна измяна и измама на неговите съратници.

Картаполов допълни, че руската редовна армия е успяла да отблъсне украинските сили и без бойци на "Вагнер". Той смята, че „няма да се наложи нова мобилизационна вълна в Русия“.