Европа

Бунтът на Пригожин ще разтърси елитите в Москва, смятат експерти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Опитът за бунт от ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин показа, че руският президент Путин има слабости и може да възникнат условия елитът в Москва да се обърне срещу него. Оценката направи пред АП бившият британски посланик в Беларус и специалист по Русия и Евразия Найджъл Гулд-Дейвис. Според него, разбунтуването на Пригожин ще промени политическия пейзаж в Русия.

Целият този епизод пося дълбоко безпокойство сред руските елити. След започването на войната срещу Украйна и катастрофалното ѝ водене, това е още един пример за това, че Путин има постоянна лоша преценка и прави грешки. А историята от други времена и места показва, че един много силен персоналистичен лидер от типа на Путин може внезапно да загуби авторитет и власт, ако критична маса от елитите престане да се доверява в способността му да поддържа кораба на държавата в движение и да защитава интересите им. Непосредствената криза може да бъде преодоляна, но дългосрочните последици ще се проявят и ще променят политическия пейзаж в Русия.

Найджъл Гулд-Дейвис – Международен институт за стратегически изследвания

Според Гулд-Дейвис, провалите на Русия в Украйна отекват все повече в самата Русия и започват да създават несигурност и разделение сред елита и обществото.

Силите на частната армия „Вагнер“ се изтеглиха от руските градове в събота след съобщение от Кремъл, че той се е съгласил да замине за Беларус в рамките на сделка, договорена с беларуския президент Александър Лукашенко.

Някои анализатори смятат, че ако Пригожин е завел свои наемници в Беларус, има опасност да ги поведе срещу Украйна оттам.

Пригожин напусна сцената, за да отиде в Беларус, но дали това е неговият край и този на „Вагнер“? Фактът че е отишъл в Беларус е повод на безпокойство, ще разберем в следващите дни колко от неговите бойци са го последвали. Ако той продължава да поддържа ефективна бойна сила около себе си, ще представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев, където започна всичко на 24 февруари миналата година. Този въпрос не е приключил и вторичните трусове ще отекват още дълго време.

лорд Ричард Данат, бивш началник на ГЩ на британските въоръжени сили

Експертите смятат, че потенциален хаос и гражданска война в Русия вещаят тревоги за ядрения арсенал на страната и кой може да поеме контрол върху него. Москва често залага на ядрената карта като наратив за заплаха, припомня Асошиейтед прес.