Общество

Шаламанов: Акцията с Пригожин цели да консолидира властта в Кремъл, Шойгу ще бъде сменен

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Това, което аз виждам е, че стъпките, които бяха предприети, консолидират властта в Кремъл. Ще доведат до известно разместване на силите. Всичко това целеше отвличане на вниманието от основния въпрос – контраофанзивата на Украйна и помощта на Запада.“

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria Велизар Шаламанов – военен експерт, бивш служебен министър на отбраната.

По неговите думи Беларус не е съседна на Русия държава, а част от разширената Руска Федерация.

На второ място, това, което е съществено, е предприетата операция по подчиняване на различните частни армии към руската. Към всеобща мобилизация трудно може да се върви. Трябват много повече сили в Украйна. Това беше знак към другите частни армии, че трябва да подпишат договор с руската. Но вероятно ще трябва да се върви към стъпки за промени в ръководството на армията.

„Вероятно ще бъде сменен Шойгу, защото всички тези неуспехи на руската армия от 24 февруари насам трябва да бъдат предписани на някого. Със сигурност това няма да е Путин. Пригожин най-вероятно ще бъде скрит и това е взаимен компромис. Най-важното е да се използва всяка минута на контраофанзивата на Украйна, защото всички проблеми за Европа произлизат от руската агресия в Украйна. Вътрешните процеси в Русия ще продължат да се развиват в следващите 10 години. Но това е въпрос до руските граждани“, подчерта военният експерт.

Войната в Украйна може да приключи единствено по устойчив начин, когато и последният руски войник бъде изтласкан от украинска територия.

„Властта в Русия се крепи на различен тип специални операции. Нека да видим как ще се развият нещата. Това, което ние можем да направим е да помогнем на Украйна. А специално за България да се погрижим за противодействие на дезинформацията. Русия няма да спре да използва ботове и кибератаки“, подчерта Шаламанов.

Целия разговор вижте във видеото.