Европа

Зеленски "връща героите у дома": Ердоган освободи командирите на Азов, Москва протестира

От Euronews България Euronews България
Azov Zelenski

Турция освободи командирите на батальона "Азов", които се предадоха и бяха в руски плен от май 2022 г., след превземането на "Азовстал" и Мариупол. През септември същата година те бяха предадени от Москва на Анкара, където трябваше да дочакат края на войната.

Това съобщи самият Зеленски. Той разпространи клип, на който се вижда как посреща на летището военните и заедно с тях се качват в самолета.

"Връщаме се у дома от Турция и водим нашите герои у дома. Украинските воини Денис Прокопенко, Святослав Паламар с позивна Калина, Серхий Волински с позивна Волина, Олех Хоменко и Денис Шлеха. Най-после те ще са със своите роднини. Слава на Украйна!"

Веднага след посещението на Зеленски при Ердоган обаче бойците се прибраха в Киев, а той лично ги доведе със себе си. Украинските медии и канали в Телеграм разпространиха първата му снимка с тях и видео от посрещането, предоставени от офиса на украинския президент.

Украйна си върна командирите на "Азов и 36-а бригада на морската пехота в резултат от преговори с турската страна, съобщиха от офиса на президента Зеленски.

Президентът Володимир Зеленски доведе със себе си петима командири на бившия гарнизон в Мариупол, като заяви, че "връща нашите герои у дома".

 

Батальонът "Азов" оказа яростна съпротива на руските окупатори, защитавайки до последно металургичния завод "Азовстал". След няколкомесечни боеве, през май 2022 г. руснаците успяха да превземат комбината и плениха защитниците му.

В края на септември Украйна размени бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 пленени руснаци с 215 пленени украински войници. Част от тях бяха защитници на завода "Азовстал".

Според договорката за размяна петимата командири на "Азов" трябваше да останат до края на войната в Турция, под личната протекция на турския президент Реджеп Ердоган. Те трябваше да преминат и курс по рехабилитация, за да се възстановят от раните си.

Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорителят заяви, че според условията на размяната на пленници бойците е трябвало да останат в Турция до края на войната. По думите му Русия не е била информирана за освобождаването им.

Командирите, възхвалявани като герои в Украйна, ръководеха миналогодишната отбрана на пристанищния град - най-големият град, който Русия превзе при нашествието си. Някои от тях бяха членове на батальона "Азов", който Русия определя като неонацистки, припомня АП.

Хиляди цивилни граждани загинаха в Мариупол, когато руските сили опустошиха града по време на тримесечната обсада. Украинските защитници се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал", докато през май миналата година Киев най-накрая им нареди да се предадат, припомня Ройтерс. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара. Условията ѝ изискваха командирите да останат в Турция до края на войната.