Култура

Новото хитово име в БГ музиката NICKA: Хората са жадни за автентичен талант

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Познаваме се с Графа от доста време, преди години участвах в "Гласът на България" и там се запознахме. Тази година пролетта Влади ми писа, "дай да се видим по работа". Казах си "Боже, какво ли сега". Видяхме се, пусна ми парчето, говорихме за много неща. Беше много приятна среща, а малко след това влязохме в студиото и свършихме трудната част. 

"За Алиби конкретно Графа написа музиката и текста. Аз просто се включих като певица със запис на вокалите. Същевременно по време на работата ми хрумваха много идеи за промяна на кантото или как да се напаснем, все пак я е писал мъж, а пък моят глас е доста висок и трябваше да има леко напасване в процеса. Това беше творчеството от мен в този проект, който е и първи наш общ. 

 

Предизвикателство е, когато чуеш такова предложение за първи път. Чувстваш се отговорен за това как ще се представиш, но истината е, че Влади е толкова предраполагащ, скромен, добър човек, че там работата никога не преминава с притеснение. Много е колаборативен, много е музикален и процесът е много приятен. 

Притеснявам се пред камера. Аз се възхищавам на хората, които твърдят, че притеснението си отива с опита. Дано за вас да работи така. За мен обаче не работи така. Аз съм пианистка. Излизам на сцена от много малка. Притеснението винаги го е имало. Пред камера обаче е по-различно. Там няма жива публика, така че единственото предизвикателство в "На мен ли говориш" беше, че интимната по-червена част, трябваше да я изиграя пред не малко хора от екипа. И това за мен беше доста сковаващо в началото. Идеята за видеото беше моя, но видеото претъпря много метаморфози режисьорски, защото много зависихме от локацията, която трудно намерихме. Трябва да кажа, че хореограф на танците към клипа на парчето е Елена Коларова, с която работим и танцуваме от доста време. Имаме тренировки почти всяка седмица откакто работя с Рафи Бохосян, който е моят продуцент с нея движим нещата в танцовия аспект.

 

Обикновено това да си развит многокомпонентно помага. Но това, което се цени от масата е да си автентичен с нещо. Изтънчеността и музикалният вкус са нещата, които те отличават като световен артист. Не толкова това да си цялостен, обигран и да си навсякъде, и да можеш всичко.

Това е по-скоро идеята за грандиозната поп-звезда, която обслужва всички тези компоненти. Но хората в днешно време са жадни за автентичен талант. и това да сме откровени.  

Мен не ме интересува нищо друго освен музиката. Колкото и да са приятни концертите и танците, аз го правя заради музиката и винаги ще го правя именно заради това. Мисля, че това ще ме задържи на българската сцена. 

Обикновено като пиша музика трудно допускам някой да ми се бърка в този процес. На първо време винаги правя музиката за парчетата, след това кантото, мелодия, текста и след това се опитвам да обслужа аранжимента поне в някакви основи, който да мога да пратя на музикалния продуцент, който ще го изгражда. Аз работя с Денис Попстоев, това парче е правено от него, както и всички други мои парчета. Той е изключително талантлив. Имаме много проекти заедно и той вече знае какво да направи и без да му казвам. Много е ефективен процеса, но тепърва очаквам да работя с други продуценти и да пробваме различни неща. 

Свирех на класическо пиано от 4-5 годишна. Аз съм осезаемо интровертен човек и като дете това винаги проявява своите симптоми. И майка ми е решила да се пребори с това и тази липса на социалност, и да ме запише на пиано - "най-социалният инструмент". Оттам започнах заедно със солфеж и пеене покрай това. Малко след това започнах и да танцувам. Тези полета винаги са ме привличали. 

Аз съм голям фен на многопластовата музика. Имам много силно влечение към електронните стилове. Електро хауса, tech-хауса. Това са стилове в които можеш да си пуснеш една песен и всеки път в която я пуснеш да чуваш нов инструмент или линия. Това винаги много ме е привличало. Затова говоря за отличителният инструмент пианото. Аз имам пиано в хола и каквото и да става то винаги се пренася в песните.

Мога да кажа, че със сигурност един от любимите ми изпълнители е белгийският изпълнител Stomae. Той освен, че е гении в текстописането, пише и текстове, които имат много нива. Можеш да дълбаеш много там. И същевременно е намерил как да го направи музикално, достъпно. Това е артист, който и по време на живите му концерти си казваш "Това е автентичен човек, музикант, благодаря на Бога, че се занимава с това". 

Имаме обща песен с Тино. Той е страхотен. Там където се различаваме е, че той не е такъв инструменталист и музикант по начало като мен. Той обаче обожава да слуша концерти, интервюта, да се запознава с цялостния област на един артист. Има уникален тембър също.

Има достатъчно материал за да се произведе нещо като албум или като EP от моите песни досега. Надявам се в началото на следващата година или в края на тази година да можем да се срещнем и да си говорим за нещо по-мащабно.

В момента съм в процес на правене на нова музика, заредила съм много дема, така че през следващите месеци определено ще правя музика и искам да се сдобия с възможно най-много материал, който да представям пред публиката си и да е авторски.

Вижте цялото интервю във видеото.