Култура

100 кила и Yoana за новата им песен, живота и политиката

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Рапърът 100 кила и певицата Yoana в студиото на Euronews Bulgaria. Ето какво споделиха те:

 

100 кила:

За първи път сме заедно в колаборация. Събрахме се чрез социалните мрежи. Поработихме няколко студийни часа и направихме един малък бунт на младите хора, на които им е писнало от малката квартира, съседи и т.н. 

Това е едно парче, което може да чуете в нощните заведения. Надявам се да прави компания на всички хора, които лятото са готови за танци, коктейли и хубаво време. Текстовете ми са градени най-вече по пиктограма. Те се схващат от хората, които мислят малко по-бързо. Не мога да се съглася за това с интелигентността им. Много хора са израснали с пиктограмата на 100 кила, който с няколко думи създава цяла ситуация. С няколко такта сме готови.

Има потенциал да стане хит тази песен. Надявам се преди Йоана да стане майка да можем да я изпеем някъде. Нейната сила е да пее на живо. Отдава ѝ се със страшна лекота. Ще може да докосне публиката много, стискам палци да имаме такава възможност. Аз нямам и против и след това. Но мисля, че след това всичко ще ѝ е различно. Йоана е смело момиче. В клипа имахме една ситуация в която щях да я карам да слиза с въже от една тераса, тя се нави, режисьорът каза асбурд. Ние сме в постоянен процес на работа. Аз работя в студиото ми във Варна - Wave Records, голям екип сме, няколко композитора, няколко текстописеца. Ние правим песни, които не спират да се пеят. Просто няма време за тях. Евъргрийни. Аз съм се фокусирал върху студийната работа. Който има желание - Wave е нашият отбор. Можем да обърнем внимание на всеки стил музика, който изпълнител иска, може да заповяда. Ние не продуцираме Йоана, просто сме ѝ казали, че когато има желание да се обвърже с нас, може да го сподели. Това сега е отделна колаборация. Може да отида на някой от концертите на Гумени Глави, но не съм поканен. Нямаме комуникация.

О, много по-важни неща се случват в момента от политиката. В България, хора, следете, мислете, доволни ли сте, чувствате ли се така, че подсигуряваме следващите след нас. Искам да помоля всички наши граждани, хора, може ли следващите 4 години да бъдем честни със себе си. Нищо друго. И то не го искам аз, поискайте го вие за вас. Нямам място в политиката. Свързан съм повече с хората. Не си се представям да кова закони. Все още сме в България в която имам 7 албума, някои от тях с 25 песни. Няма закон, който да ме защитава песните ми да не са в интернет и да не ги публикуват, който иска. Аз мисля, че не виждам Yoaan в политиката, докато не роди. После като млада майка като се сблъска с всичките проблеми, тогава може и да размисли. Кучето скача според пръчката, не са ни виновни политиците, ние сме пръчката.



Yoana:

Не ни събраха точно социалните мрежи, а по-скоро аз проявих интерес да направя дует с килата. Казах му за идеята ми и той беше отворен към нея. Слушам го от много малка и харесвам всичките му песни. Разбиваме се по клубовете с приятели на неговите песни. Супер интелигентен човек е.

Не съдете по текстовете, които пеем, те са за купони. За мен е чест, че направих дует с него.

Очаква се началото на август или преди това да родя. Мисля, че ще можем да закрием лятото, да го оставя на бабите и да изпеем тази песен на живо. Ще намеря начин, обещавам. Избрали сме име, но няма да го казвам, моят приятел не иска. Момиче ще е.

Имам голямо желание за концерти. Публиката ще успее да усети колко е щура тази песен на живо, ще усети колко емоция носи.  Сега съм самостоятелен артист. Ще ставам майка, както знаете. После ще видим как ще се развият нещата.

Не виждам килата в политиката. Определено виждам проблемите в България, просто като виждам нещо негативно не гледам да говоря за негативното. Не ми харесват политиците в България, не трябва да са толкова първични, те трябва да мислят много повече. 



Целия разговор вижте във видеото.