Общество

Военен експерт: И Русия, и Украйна вече използват касетъчни боеприпаси

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Украйна също използва такъв тип боеприпаси (касетъчни боеприпаси – бел. ред.). Нормално е когато ти липсват снаряди за гаубици и артилерия. Един от аргументите за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна е, че няма достатъчно снаряди и, че складовете за оръжия в Европа и САЩ вече са почти празни.

Това коментира в студиото на  Euronews Bulgaria военният експерт Руслан Трад.

Те имат изключително тежък снаряд. Най-голямата критика е, че както и да бъдат използвани тези снаряди не избухват веднага. Това е причината да бъдат забранявани, защото ефектът им е в последствие.

 

Това означава, че дете, когато отиде в полето, един такъв снаряд след няколко дни може да избухне в лицето му. Но, когато няма достатъчно боеприпаси на терен се използват и такива.

Налага се украинската армия да използва все повече сили срещу руските позиции, защото те са много добре окопани в момента. Следим, че те изграждат окопи още от миналата есен в Запорожка и Херсонска област. Говорим за защитни линии на няколко нива. Руската армия се е готвела за нещо подобно. И е имало защитни линии дори на руска територия. Има такива в Белгородска област, Краснодарск. Руската армия има успешна история на успешна защита на фронтова линия, затова има такива искания на Зеленски за авиация и още оръжия, защото им трябва повече сила.

 

България дава не малко оръжия на Украйна, има и нови пратки от юли месец. Тогава дадохме предимно снаряди. Противотанкови снаряди. Освен това ги снабдяваме с уреди за нощно виждане и други неща.

Мисля, че българската армия използва същите гаубици каквито използва и украинската, така че може да се предоставят и такива. Това не е изненада. Франция например иска бързи резултати, колеблива е реакцията им спрямо войната, а България помага на Украйна още от първия ден на войната.

Логично бе след промяната на политическата обстановка у нас Зеленски да пристигне. Колкото и да е кратка неговата визита, трябва да се има предвид, че са се водили разговори и преди самото посещеие включително и в самолета в който е пътувал към България. Там са говорили с политици, български такива, които са пътували с него.

Подобни изказвания като това на ИТН за предоставяне на системите ни за противовъздушна отбрана и визиране къде са колко са, не са добри нито за НАТО, нито за съседите ни, нито пред света.

 

Бих могъл да използвам цветущи думи за срещата между Радев и Зеленски. Президентът ни беше много слаб, беше ме срам мен лично. Позицията на Зеленски беше много силна и според мен този разговор ще има последици и извън България.

Министерството на отбраната на Русия в момента окрупнява останките от Вагнер, в Сирия има много силно присъствие на Вагнер и има търкания вече с руските войници от националната армия. Не знаем дали ядосани членове на Вагнер няма да провокират действия срещу руските войници скоро.

Вижте цялото интервю във видеото.