Свят

САЩ пращат опасните касетъчни бомби на Украйна

От Euronews България Euronews България

Съединените щати ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, за да помогнат на засегнатата от конфликта страна да отблъсне руските войски. Това съобщиха от Белия дом и Пентагона. Американският президент Джо Байдън защити решението за изпращане на тези оръжия на Киев, защото украинските сили изчерпват мунициите си.

Пентагонът ще изпрати хиляди касетъчни боеприпаси като част от нов пакет военна помощ на стойност до 800 млн. долара. Тези бомби могат да причинят жертви сред цивилното население, но Пентагонът заяви, че САЩ ще предостави боеприпаси с намален "процент на грешки". Това означава по-малко невзривени снаряди.  

 

17 месеца след незаконната агресия на Русия срещу Украйна ние сме свидетели на трагедията, която се разиграва в сърцето на Европа, трагедия, която Владимир Путин може да прекрати по всяко време, тъй като по всички показатели неговите цели не са изпълнени и няма да бъдат изпълнени в Украйна.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната

Отдавна търсените от Украйна касетъчни бомби са оръжия, които се отварят във въздуха, освобождавайки субмуниции или бомбички, които се разпръскват на голяма площ и са предназначени за унищожаване на множество цели едновременно.

Украинските официални лица поискаха оръжията, за да подпомогнат кампанията си за пробиване на линиите на руските войски и постигане на успехи в продължаващата контраофанзива. САЩ твърдят, че руските сили вече използват касетъчни боеприпаси на бойното поле и в населени цивилни райони.

Американският президент Джо Байдън защити „много трудното решение“ да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна. По думите му така силите на Киев ще разполагат с достатъчно муниции за „преходен период от време“. Изборът беше между това да предоставим на Украйна това, от което се нуждае, за да „спре руските танкове“, или да позволим на руските сили да спрат украинското контранастъпление, обясни той.

С обявяването на този 42-ри президентски пакет Съединените щати вече са отделили повече от 41 млрд. долара за военна помощ, откакто Русия нахлу в Украйна.

Оръжията ще дойдат от запасите на Пентагона и ще включват бронирани машини "Брадли" и "Страйкър", както и редица боеприпаси, като например снаряди за гаубици и артилерийска ракетна система за висока мобилност.

Лидерът на Украйна приветства "навременния" ход на Белия дом, докато пратеникът на Москва заклейми "цинизма" на Вашингтон.

Касетъчните бомби са забранени от повече от 120 държави.

В интервю за Си Ен Ен Байдън заяви, че е разговарял със съюзниците си за решението, което идва преди срещата на върха на НАТО в Литва следващата седмица.

Съливан заяви пред репортери, че американските касетъчни бомби, които се изпращат в Украйна, са много по-безопасни от тези, които според него вече се използват от Русия в конфликта.

В началото на войната, когато Белият дом беше попитан за твърденията, че Русия използва касетъчни и вакуумни бомби, тогавашният прессекретар заяви, че това би било "военно престъпление", ако е вярно.

Марта Хуртадо, която говори от името на Службата на ООН за правата на човека, заяви: "Използването на такива боеприпаси трябва незабавно да се прекрати и да не се използват на никое място".