Европа

ЕС увеличава производството на боеприпаси с 500 млн. евро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Преговарящите от Европейския съюз са постигнали споразумение за увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети за Украйна, съобщи испанското председателство на ЕС.

Представители на страните членки и на Европейския парламент са договорили план, който да осигури на европейската отбранителна индустрия финансови стимули за бързо увеличаване на производствения капацитет.

Инициативата, предложена от Европейската комисия през май, ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия бюджет на ЕС. 

„Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС за подкрепа на Украйна и да гарантира дългосрочна сигурност и защита на гражданите на ЕС“, заяви министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

Планът ще засили отбранителната технология и индустриалната база на ЕС, като осигури дългосрочната сигурност и отбраната на гражданите на Блока, допълни тя в изявление.

Страните членки на Общността досега се затрудняват да доставят на Украйна достатъчно артилерийски боеприпаси и ракети за отблъскването на руската инвазия.

Увеличаването на производството е насочено към предотвратяване на бъдещ недостиг за въоръжените сили на Украйна, както и за гарантиране, че страните от ЕС ще останат способни да се отбраняват и ще могат да поддържат достатъчни запаси.

Договореността трябва да бъде потвърдена от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Източници от Блока смятат, че решението може да бъде прието официално навреме, за да влезе в сила преди края на юли.