Европа

Жозеп Борел призова за ускорени доставки на боеприпаси за Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Напредъкът на Украйна на бойното поле зависи не само от армията на страната, но и от скоростта на доставките на оръжия от Европейския съюз. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел след срещата на външните министри от блока.

 

Подчертавам, че всеки ден забавянето на нашите доставки трябва да се измерва с човешки животи. Не става дума за пари, а за убити или ранени хора и войници.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

Министрите на външните работи са обсъдили помощта за Украйна и 11-ия пакет санкции срещу Русия. Борел ги призова да ускорят снабдяването на Киев с боеприпаси и да договорят новия транш финансова помощ по т.нар. „Европейски механизъм за подкрепа на мира“.

 

Всички искат войната да приключи. Единственият, който изглежда готов за обратното, е Путин. Никой не желае мира повече от Украйна и затова подкрепяме формулата за мир на президента Зеленски.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

Според топ дипломата на ЕС руско влияние опитва да отклони Западните Балкани от европейската им интеграция.

 

Подкрепяме стратегическия и смел избор на някои държави, които са напълно съгласни с нашите външна политика и санкции. Но обърнахме внимание и на кандидатките и искам да спомена най-вече Сърбия. Нейният процес по присъединяване към Европейския съюз не е съвместим с тесните ѝ връзки с Русия.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

Освен това външните министри настояха за прекратяване на огъня в Судан и одобриха още санкции срещу Иран за нарушаване на човешките права в страната.