Политика

Бойко Борисов: Идването на Зеленски е заради компромиса ни да създадем правителство

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

„Отдавна е депозиран отказът ми от имунитет. Тази дъвка да спрат да я дъвчат. Вчера го изпратих на Росен Желязков, а днес сутринта го е завел.“

Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Благодарение на това, че бяхме лидери на реформата на съдебната власт, която беше в Плана за въстановяване, ЕК преди два дни предложи механизма за България да отпадне. Лидерството беше на ГЕРБ и благодарение на ГЕРБ това се случи. Така че имало смисъл да направим правителство и не коалиционно мнозинство. Идването на президента Зеленски се случи на базата на компромис, който направихме - да отстъпим нашия мандат, да отстъпим премиерското място, за да се създаде правителство. Иначе такова посещение нямаше да има", добави Борисов.

"Искам да благодаря на Делян Добрев, Христо Гаджев, благодарение на тяхната изключителна, ефективна работа в последните няколко дни по време на комисии и в зала ние сформирахме огромни мнозинства относно декларацията в подкрепа на Украйна, деблокирането на резерва, относно бъдещето съвместно с ЕК, за съжаление невъзможността да се използват реакторите в АЕЦ "Белене", а и това влиза в пълен унисон с нашето виждане за седми и осми реактор в АЕЦ "Козлодуй" с нова съвременна западна технология IP 1000 реактор. Не беше честно ние да пазим кворума, да участваме в комисиите по това време, а някои да тичат да си правят селфита", каза той.

"Искам да благодаря на Мария Габриел за изключителната работа, на акад. Николай Денков, когато похвали правителството на Кирил Петков и Асен Василев, пропусна вицепремиера Корнелия Нинова, защото от вчерашните ми разговори и на четири очи с президента Зеленски и с външния министър и с останалите колеги разбрах, че през тези години ние сме изнасяли огромно количество оръжия. Как е прикривано, най-вероятно през комисионерите, оставям на интелигентността на българските граждани. Факт е, че тогава е изнасяно огромно количество оръжие. Оръжие бе директно за Украйна с посредници, което е най-голямата им специалност. Вчера елиминирахме посредниците, това стана", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Беше доста забавно, настроението беше много хубаво и действително с Кирил Петков бяхме заедно и именно преглъщайки и его, и самовлюбеност показахме, че заедно можем да постигнем успехи. Този е голям успех за България още повече като видяхме срещата при президента Радев. Убеден съм, че няма човек в момента в Европа, Америка, в нашите евроатлантически партньори, където да има съмнения за това колко стабилно България стои в това семейство и колко нестабилно е стояла преди месеци. Беше отчетено, че във времето на кабинета "Петков", в което външният министър Кулеба се разхождаше в кулоарите и не го пуснаха вътре, за да не си счупят коалицията с БСП, ние в момента нямаме коалиция, а механизъм за сътрудничество и благодарение на плаващите мнозинства, благодаря за Зеленски, че се срещна и с опозиционните партии - ИТН и ДПС, които работиха и помагаха", смята Борисов.