Свят

Как световните медии отразиха визитата на Зеленски в България?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В публикации за посещението на Володимир Зеленски у нас водещите световни издания отбелязаха военната подкрепа на България за Украйна и позицията на президента Румен Радев по темата. 

От Financial Times коментираха, че страната ни има големи оръжейни запаси от съветската епоха.

"Доставките на оръжие от източноевропейската държава са бавни и се извършват предимно чрез посредници, отчасти по настояване на българския президент София да се въздържа от въоръжаване на Киев“, пише изданието.

Оттам допълниха, че новото прозападно правителство у нас е обещало да ускори доставките, и то без посредници.

Междувременно Politico публикува статия със заглавие "Зеленски смачка българския президент за съпротивата му срещу въоръжаването на Украйна".

От Associated Press споменаха за проруски настроения у нас, докато от France Presse нарекоха България "водещ оръжеен производител и съюзник" на Украйна

"България - член на ЕС и НАТО, но исторически и културно близка до Москва - е дълбоко разделена по въпроса за изпращането на оръжия в разкъсваната от война държава."

В своя публикация от Wall Street Journal коментираха, че България се е доближила до сделка за продажба на два руски ядрени реактора на Украйна, както и че това е "знак колко е ерозирало руското влияние в източните държави от Европейския съюз".

"Това би означавало за първи път от началото на войната произведената в Русия ядрена енергия да се използва, за да се помогне за увеличаване на производството на енергия в Украйна", пише още Wall Street Journal. 

Украинските медии определиха България като ключов съюзник и основен доставчик на оръжие. Новинарската агенция УНИАН цитира думите на Зеленски у нас, че приоритет на преговорите е сигурността не само на Украйна, но и на Европа.

А в Русия - държавната агенция ТАСС съобщи, че украинският президент е договорил засилване на военното сътрудничество с България.