Общество

"Господин Зеленски, върнете баща ми у дома": Украински студенти в България пред Euronews Bulgaria

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Бях в общежитието и когато се събудих в четири сутринта, моят съквартирант ми каза: „Ванка, започнало е нещо страшно, в Украйна е война“. Така украинският студент Иван Панов, който е от Мелитопол, но учи журналистика у нас разбира, че на 24 февруари 2022 в родината му е започнала война.

Момчето признава, че веднага е посегнало към телефона, за да търси родителите и близките си в Украйна.

 

Нямам връзка с баща си от месец май 2022 г. Успяхме тогава да се чуем за пет секунди и връзката прекъсна. Аз се опитвах да търся информация за него, издирвах го чрез различни организации. Баща ми е майор на 12-та бригада в гр. Мариупол, знам, че е жив, но нямаме комуникация. Той е в руски плен. Бих искал да кажа на г-н Зеленски: Mоля ви, върнете баща ми у дома!

Майката на Иван и днес се намира в окупираната територия на град Мелитопол.

Юлия Балабан, която също е студентка у нас, е от Одеса. Прибира се в Украйна на 22 февруари 2022 г. Момичето разказа, че е имала само един ден спокойствие в родината си, преди в нощта на 24 февруари майка ѝ да я събуди с новината, че войната е започнала. Много от роднините на Юлия са все още в Украйна и тя признава, че всеки път, когато чува новини, свързани с войната, изпитва страх и притеснение за близките си.

Студентите признават, че у нас са срещнали топло отношение и подкрепа. Те обаче са взели решение да се върнат в Украйна след края на войната, за да възстановят страната си.

Целия разговор вижте във видеото.