Свят

Заради жегите милиони в Уругвай може да останат без вода

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

3 юли e бил най-горещият ден, регистриран някога в света. Това стана ясно от данни на Националния център за прогнози за околната среда на Съединените щати. Средната глобална температура достигна 17 градуса по Целзий , надминавайки рекорда от август 2016 г. от 16,9 градуса. Заради глобалното затопляне и липсата на инвестиции от правителството, Уругвай страда от най-тежката суша от 44 години насам. В резултат на това резервоарът на най-големия язовир в Уругвай, Пасо Северино, използва по-малко от 2% от капацитета си.

Това е нещо историческо, никога не сме виждали подобно нещо. Тъжно е да го видиш в този вид. Винаги сме идвали да ловим риба, а сега идваме само на разходка.

Максимилиано Корухо - гражданин

Река Санта Лусия е един от най-важните водни пътища в страната. Тя снабдява с вода Монтевидео и околностите в продължение на повече от 150 години - до първите дни на май тази година. За да се справят със сушата, властите започнват да черпят вода от река Рио де Ла Плата, която е с висока соленост.

Шокира ме. Това звучи като съобщение за смърт: абсолютната суша, малките животинки, залепнали за скалите, всички мъртви, ужасно, ужасно, ужасно. Смятам, че това трябва да послужи като урок за всички нас.

Нахир Хорхе - гражданин

В началото на май Министерството на здравеопазването на Уругвай удвои количеството на хлорид и натрий. Безпокойство накара жителите на Монтевидео и Канелонес масово да изкупуват бутилирана вода, а повишеното търсене повиши цената ѝ.