Европа

Oпасни горещини: На места в Испания термометрите показаха 45 градуса

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Тази седмица Испания усети първата гореща вълна за сезона с рекордните 45 градуса по целзий в Севиля. Именно в южния град бе регистрирана и първата жертва на горещините. Мъж на 47 години получи топлинен удар докато оре под слънцето.

Много е горещо, много е потискащо и истината е, че на тялото не му се иска да преминава през тази жега, която изпитваме“, оплаква се Пако.

В Кордоба и Севиля е обявен червен код за опасно време, а в големи части от централна и южна Испания, както и в долината Ебро, се очакват температури над 35 градуса.

"Преди три години получих четири топлинни удара докато работя. Изгубих съзнание. Затова вече много внимавам“, разказва Мигел Анхел.

В допълнение към горещините, този понеделник и следващите няколко дни ще има повишен риск от локални силни бури в централните и северните части на полуострова.

 

Всяка година става все по и по-горещо. Непосилно е дори да се стои на улицата. Трудно е да работиш дори.

жена

Дори на плажовете жегата е нетърпима. Зоните вече са пълни с хора, след като туризмът в страната бележи подем след края на пандемията. Миналата година беше най-горещата в историята на Испания, която страда от първата си гореща вълна досега през тази година, а лятото едва сега започва.