Европа

Горещините в Европа ще стават все по-чести и по-интензивни, сочи експертен доклад

От Euronews България Euronews България
Europe Climate AP Снимка: АP

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света според доклад на Световната метеорологична организация (СМО) и Европейската мрежа "Коперник", публикуван преди 3 дни. Екстремните горещини вероятно ще станат по-чести и по-интензивни в целия регион, предупреждават метеоролозите. 

В годишния съвместен доклад се посочва, че континентът се затопля два пъти повече от средното за света от 80-те години на миналия век.

През 2022 г. Европа е била с приблизително 2,3°C по-топла, отколкото в края на 19 век. В някои райони се наблюдават по-екстремни промени - с температури около 2°C над средните в голяма част от Западна Европа и дори надвишаващи 3,5°C в региони близо до Арктика.


Ще останат ли рекордните горещи вълни в Европа?


Лятото на 2022 г. е най-горещото, регистрирано в много европейски страни. Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство са сред страните, които счупиха температурни рекорди.

Според доклада екстремните метеорологични явления са отнели повече от 16 000 живота и са засегнали пряко 156 000 души. Наводненията и бурите са били най-вредните за икономиката, докато горещите вълни са били най-смъртоносните.

„Рекордният топлинен стрес, който европейците преживяха през 2022 г., беше един от основните двигатели на свързаните с времето прекомерни смъртни случаи в Европа“, съобщава д-р Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата на Коперник.

Температурите на морската повърхност около Европа също достигнаха нови върхове, придружени от морски горещи вълни. Затоплянето на повърхността на океана скочи над три пъти над средното за света в източното Средиземно море, Балтийско и Черно море и южната част на Арктика. Това доведе до миграция на видове, масово изчезване и пристигането на инвазивни видове, които нарушават деликатните морски екосистеми. Топенето на ледниците беше безпрецедентно. Алпите бяха най-тежко засегнати със средно намаляване на дебелината на леда от 34 метра и рекордни загуби през 2022 г.

В доклада още се посочва, че възобновяемата енергия е генерирала повече електроенергия от замърсяващите изкопаеми горива за първи път миналата година – „знак за надежда за бъдещето“.

Вятърната и слънчевата енергия са генерирали 22,3% от електроенергията в ЕС през 2022 г., изпреварвайки изкопаемия газ (20%). 

„Увеличаването на използването на възобновяеми и нисковъглеродни енергийни източници е от решаващо значение за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива“, казва генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

Тъй като екстремното време заплашва да повлияе на предлагането и търсенето на енергия в Европа, Таалас подчертава значението на услуги за осигуряване на устойчивост на енергийните системи срещу свързани с климата шокове и подобряване на енергийната ефективност.