Общество

Нидерландия забранява употребата на мобилни телефони в клас

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер
Netherlands Copyright: Tobias Kordt via Euronews

Холандското правителство последва примера на Финландия от миналата седмица и обяви, че забранява достъпа до мобилни устройства, дори смарт часовници, в учебните часове. Изключение правят класовете с дигитална насоченост и ученици със специални медицински нужди или увреждания. А целта: по-добра концентрация по време на обучението.

Инициативата, която ще влезе в сила на 1 януари 2024 година, идва след постигнат консенсус между министерството на образованието, училищата и организациите, свързани с тях. Към този момент е взето решение новата забрана да не се регулира със закон, но такъв все пак може да бъде въведен в бъдеще.

Отделните учебни заведения сами трябва да договорят чрез разговори с родители и учители по какъв начин ще се прилагат новите правила- включително да обсъдят въпроса дали мобилните устройства да не бъдат изцяло забранени по време на престоя в учебните учреждения.

В края на учебната 2024/2025 г. от министерството на образованието ще направят анализ на въведените промени с цел да установят доколко ефикасни са те.

След Финландия и Нидерландия, Англия и Франция са другите две държави, които обмислят предприемане на подобна стъпка.