Икономика

Най-голямото изложение за мобилни технологии започна в Барселона

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Най-голямото в света изложение за мобилни технологии - MWC в Барселона, отваря врати в понеделник. 2 хиляди компании ще вземат участие в тазгодишното издание на форума, който за първи път се провежда през 1994г.

Всяка година изложението приветства стотици хиляди посетители от цял свят. Глобални мобилни оператори, производители на устройства, доставчици на технологии и създатели на съдържание са голяма част от посетителите.

"Върнахме се към мащабите от преди пандемията. Повече от 2 хиляди са изложителите. Имаме повече делегации от всеки друг път. Повече от 190 са на брой, което е забележително. Близо хиляда са лекторите. Почти 40% от тях са жени, за което много се гордеем", каза Матс Гранрид, изп.-директор на GSMA.

Изложението е проектирано с цел да катализира свързаността между хората. Още в първия ден на форума бе представен прототип на човешки клонинг, който привлече погледите на всички.

"Ако майка ви е сама вкъщи, а страда от деменция, можем да направим неин или ваш клонинг, който да се грижи за нея. Да си говори с нея през деня. Или пък да направя клонинг на съпруга й, дори да е починал, и тя да живее с него до смъртта си. Това е начин за разрешаване и на социални проблеми. Ако пък има недостиг на учители в трудно достъпен район, клонингът ще предостави тази услуга за обществото", сподели Мемори Ямато.

Изложението продължава до четвъртък включително.