Общество

Спасител съветва: Не подценявайте планината и не надценявайте себе си

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

В разгара на отпускарския сезон и покачването на температурите все повече хора избират планината като вариант за спорт и почивка. Как да направим престоя си в планината приятен и извън риск от инциденти ще разберем от репортера ни Георги Карамфилов и неговия събеседник - Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

 

Основните рискове са подценяването на условията в планината и надценяването на собствените възможности. Повтаряме го непрекъснато, тъй като това са основните причини да се стигне до инцидент.

Лятното време има своите специфики. Хората търсят разхладата, но в същото време не трябва да забравят, че колкото по-високо се намират в планината, толкова повече слънчевото греене е по-силно и изисква слънцезащитни кремове, шапки – тъй като има опасност от топлинен удар.

Трябва да се обърне специално внимание на хидратацията на организма – това е един от проблемите в лятната планина.

Много е важно да се знае къде се отива, с каква група, дали маршрутът е подходящ за тази група. Телефоните да бъдат заредени, да не се използват за излишни цели като навигация или селфита, публикуване на материали в социалните мрежи и т.н.

 

Цялото интервю вижте във видеото.