Общество

През целия юли ще проверяват за дефекти поясите и надуваемите жилетки за плуване

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

„Държавната агенция за метрологичен и технически надзор“ започва проверки на поясите и надуваемите жилетки за плуване. Кампанията ще продължи до 28 юли. Фокусът на проверките ще бъдат търговските обекти в морските ни курорти, които предлагат плувни принадлежности.

Следим, за да видим дали са изпълнени изискванията за пускането им на пазара. Тоест дали са приложени европейските норми за безопасност, дали са изпитани продуктите и дали са безопасни за потребителите.

Мирослав Йотов, главен директор „Надзор на пазара“

Инспекторите следят дали поясите и жилетките за плуване имат инструкции на български език, които да са четливи и трайни. В случай, че стоката е от страна извън ЕС, задължително трябва да има обозначени наименование и адрес на вносителя.

Нека да спомена и тн. „Декларация за съответствие“, тъй като всички тези продукти са предназначени да съхранят живота и здравето на потребяващия ги, защото са средства за обучение за плуване.

Мирослав Йотов, главен директор „Надзор на пазара“

Ще бъдат проверявани обекти в цялата страна, засилен ще бъде контролът в морските градове.

„Всички налични инспектори, които са 46, ще извършат проверки на територията на цялата страна. Времето, за което ще се извърши проверката е целият месец юли и смятам, че ще успеем да обхванем всички търговски обекти“, казва още Йотов.

Експертите предупреждават, че дефектите при поясите и жилетките за плуване могат да доведат до сериозни рискове за здравето на децата, които ги използват.

Винаги трябва да се проверяват колко са надеждни, и въпреки това не трябва да остават без надзора на родителите, защото винаги може в процеса на употреба нещо да се случи.

Мария Стаматова, спасител

Стаматова препоръчва всички надуваеми средства да се проверят преди употреба на сушата, и предупреждава, че дори и това не гарантира сигурност:

„Всяко едно дете за мен е правилно да може и умее да плува. Това е отговорност на родителите. Всяко едно дете, което е научено да плува е един спасен човешки живот.“

Проверките ще продължат до 28 юли , предвидените глоби за нарушителите са от 250 до 1000 лв.