Общество

Колко ще ни струва пътят до морето

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Лятото е време за почивка и време за море. След като преминете през първоначалната главоблъсканица къде да прекарате лятната си отпуска е време да решите и с какво да стигнете до там. За да преценим плюсовете и минусите на всички опции вземаме за пример стандартна почивка на Южното Черноморие с пътуване до Бургас. Търсим двупосочен билет за почивка от 30 юни до 7 юли. Опциите за пътуване пред нас са три – със самолет, с автобус и с влак.

Ако все пак решите да се възползвате от услугите на българските държавни железници, то тази опция ще ви излезе най-бюджетна. Но трябва да се запасите с търпение, тъй като пътуването е 8 часа и половина, а и да не забравяме, че БДЖ може винаги да изпълни пътуването с неочаквани премеждия.

Пътуването с влак до морето рядко пада под 8 часа. Средната цена за двупосочен билет е около 40 лева, но редовните пътници на БДЖ често разполагат и с карта за намаление, която прави цената дори по-ниска. Основният минус е тук е времето за пътуване, което може надскочи 8 часа поради непредвидени закъснения на влака, повреда по средата на пътя или изненадващо дълъг престой на гара разпределителна като Стара Загора. Ако услугите на държавните железници не са ви по вкуса, пред вас има и други опции.

Ако 8 часа и половина с влак ви се струва твърде много опцията автобус също е много предпочитана от пътниците. Тук съкращаваме времето на 5 часа и половина, а средно в двете посоки билета ще ви излезе 60 лева. Имайте предвид обаче, че с автобус обикновено има само една спирка за тоалетна и ще трябва да седите седнали през почти цялото време, за разлика от влака, където можете да станете и да се разтъпчете.

Средната цена на единичен билет за пътуване с автобус до Бургас е между 30-35 лева. Ако сте ученик или пенсионер може да пътувате и на по-ниска тарифа – 27 лева в едната посока. Внимателно трябва да проверите маршрута на автобусната линия, тъй като някои компании не пътуват директно до финалната дестинация, а спират в почти всяко населено място, през което минат, което допълнително удължава времето за пътуване. Ако и това не ви е по-вкуса, остава и последната опция.

А за тези от вас, които са спестявали най-много през тази година, може да пътувате до морето и със самолет. Времето за пътуване е само 50 минути, но имайте предвид, че е възможно да трябва да платите за двупосочен билет сума от порядъка на 250 евро. Важно уточнение тук обаче е, че няма как да се изчисли средна цена на пътуване, тъй като през летния сезон нискотарифните компании също пускат билети, които не струват повече от 20 до 30 лева в едната посока. Най-добре е сами да прецените коя компания е най-изгодна за вас и какво позволява вашия бюджет.

Вътрешните полети в България основно пътуват между София и Варна, както и София - Бургас. Възможно е сума от порядъка на 250 евро за двупосочен билет да ви се струва твърде много, но никога не забравяйте да проверите дали някоя от известните нискотарифни компании не е пуснала билети на изгодни цени, които ще ви спестят и доста пари. Важното обаче е да не изхарчите целия си бюджет, за да стигнете до лятната си дестинация, тъй като все пак основната ви задача по време на отпуската е да си прекарвате добре и да си почивате.

През последните две години енергийните цени се оказаха второто голямо предизвикателство пред икономиките след пандемията. Натискът над цените се увеличи след нахлуването на Русия в Украйна и горивата стремително поскъпнаха. През юни 2022 г. цените на горивата бяха между 3.40 - 3-80 лв. за литър. За да отиде и да се върне семейство с кола на море бяха нужни около 220 лв. Тази година обаче горивата са с около 1 лв. надолу, което неминуемо ще намали и разходите ни за транспорт.