Общество

Синдикалист: 10% ръст на заплатите в здравеопазването е крайно недостатъчно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Националният съвет за тристранно сътрудничество има три точки на днешното си заседание - бюджета на НЗОК, на ДОО и на държавния. В бюджета на НЗОК са заложени 10% ръст на заплатите в здравеопазването, но според нас те са недостатъчни. Поражда се невъзможността на 85% от здравните заведения да изпълнят договорите си.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис. Той настоява за повече средства в НЗОК, за да могат да бъдат изпълнени колективните трудови договори.

По думите на синдикалиста финансирането на аптеки в отдалечените населени места е наложителна мярка.

Няма съществени промени в параметрите на бюджета на ДОО. Не може да не се отбележи увеличението на пенсиите, но то не заради е заради социална политика, а заради промените в Кодекса за социално осигуряване, коментира Пертениотис.

Според него паричните обезщетения за отглеждането на дете след втората година трябва да са равни на една минамална работна заплата.

„Нашето настояване е тези средства да бъдат обвързани с осигурителния доход“, допълни той.

По неговите думи 360 лв. на месец за безработица са крайно недостатъчни. От синдиката настояват за увеличение на минималния и максималния осигурителен доход и мерки срещу недекларирания труд.

Заплатите на работещите да минават по банков път (засяга основно ресторантьори и туристическия бранш) би означавало осветляване на икономиката, но от друга страна в началото на туристическия сезон неприятно изненадва бранша. Иначе е стъпка в правилната посока и борба със сивата икономика“, каза още Партениотис.

Целия разговор вижте във видеото.