Политика

Атанас Зафиров: Бюджетът за 2023 г. е антинароден

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Критиките към бюджета са остри, защото това е един антисоциален и антинароден бюджет. Дори в самата приходна част се опасяваме, че е нереалистичен, като например парите от Плана за възстановяване и устойчивост, защото от 13 закона, 10 не са приети, което означава една дупка от 1-1.2 млрд. лева.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

По неговите думи, въпреки уверенията на финансовия министър, социалните придобивки ще бъдат коригирани, за да бъде компенсиран дефицитът.

Другата основна слабост на бюджета е фиксацията върху 3% дефицит. Безсмислено е да се напъваме да влизаме в рамките на тези 3%, ясно е че тази цел (за влизане в еврозоната – бел. ред.) няма да бъде изпълнена.

„Нашите предложения са за стимулиране на икономиката и бюджетен дефицит поне 4%, което би позволило да бъде изпълнена една социална програма“, подчерта Зафиров.

Той посочи, че БСП настояват минималната работна заплата да бъде 50% от средната. „Искаме това да бъде от този месец, а не от 2024 г.“, допълни той.

По неговите думи темата за приемането на еврото се политизира.

Ние сме за Еврозоната, но когато сме готови и това няма да удари по джоба бедния българин.

Зафиров посочи, че законите трябва да бъдат спазени и референдумът на „Възраждане“ за отлагане на приемането на еврото трябва да бъде проведен.

Според депутата от БСП съдебната реформа е приключила преди да бъде започната.

„Тя се изразяваше се в смяната на Гешев и спасяването на имунитетите“, смята Зафиров.

„Аз твърдя че никаква конституционна реформа няма да бъде направена“, допълни той и добави, че е време да бъде свикан КСНС при президента по този въпрос.

Целия разговор вижте във видеото.