Политика

Ивайло Вълчев, ИТН: Имаме чувството, че бюджетът е правен като „за плакат“

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

„Като цяло, имаме чувството, че бюджетът е правен по-скоро като „за плакат“ – да изглежда добре, но в дълбочина не е премерен много успешно. Ние имахме мисълта, че бюджет без голям дефицит може да се постигне с дисциплина, без рестрикции на социални мерки. И сега предстои да видим в подробности как г-н Асен Василев си представя да се работи това нещо.“

Така депутатът от „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев коментира за Euronews Bulgaria предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет за 2023 година.

Имаме известни съмнения около пригодността на бюджета и начина, по който това трябва да се случи, добави той.

 

Има неща, които искрено ни притесняват, защото в търсене на постигането на този 3-процентов дефицит, има неща, които не изглеждат много добре – като например, прибирането на цялата печалба на държавните дружества, което според нас ще ги ограничи във възможността да инвестират, да реинвестират. Някои от тях имат нужда от такива дейности, защото стоят в основата на националната сигурност.

„Парламентарните комисии така или иначе работят, защото има ред, по който те биват председателствани. Редът се налага от председателя на Народното събрание. Не знам по каква причина се бави изборът на председатели, не зная и кога това ще се случи“, сподели още Вълчев.



Цялото интервю вижте във видеото.