България

Минималната пенсия става 467 лв., максималната 2000 лв.

От Георги Колев Георги Колев Редактор

467 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, а а максималната се покачва до 2000 лева. В нея влиза и Ковид добавката в размер на 60 лв.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Това е увеличение от 26,2 на сто, според вносителите от МС.

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още веднъж от 1 октомври – до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход. Сага минималната пенсия е 370 лв., но от началото на годината всички пенсионери взимат и бонус от 60 лв.

 

Предложението за минималната пенсия с 213 гласа "за", като само председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува "против". В обяснение на отрицателен вот той каза, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лв., което, по думите му, е имало възможност да стане.

Не бяха приети предложенията на ГЕРБ-СДС в частта за приходите и разходите относно пенсиите. Деница Сачева определи като „тежък проблем“, че в актуализацията на бюджета на ДОО няма заложени приходи. По думите й приходите на Националния осигурителен институт (НОИ) зависят от мерки като борбата със сивата икономика. Сачева коментира, че сегашните предложения относно пенсиите са несправедливи.
Председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика 
Искрен Арабаджиев от ПП посочи, че следващата година ще има приходи заради нарастване на средноосигурителния доход. По думите му, разходите за пенсии в България общо като процент от брутния вътрешен продукт са около 10 процента. Арабаджиев каза също, че индексацията на пенсиите от 1 юли е за всички, а от октомври – „само за тези, за които формулата показва, че не са получили това, което е трябвало през годините“.
Председателят на бюджетната комисия 
Любомир Каримански ИТН каза, че се върви в график и пенсионерите ще си получат увеличението на пенсиите още през юли. Георги Михайлов от БСП отбеляза, че опозицията има много предложения относно актуализацията. Вие наистина с това ново мнозинство се опитвате да диктувате цялата обстановка в парламента, каза той.
Георги Георгиев от „Възраждане“ каза, че неговата парламентарна група има забележки, но ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО.
Димитър Ганев от „Демократична България“ изрази мнение, че би било хубаво пенсиите да се изчисляват по записани в закон правила.
Социалният министър
 Георги Гьоков коментира, че предложението на Министерския съвет за увеличаване на тавана на пенсиите е мотив и стимул за предприемането на едно или друго действие от страна на осигурителите и осигурените лица. „За това държим на размера, свързан с максималния размер на пенсиите, за да можем да дадем позитивен сигнал към осигуряващите се на максимален осигурителен доход и към тези, чиито реални доходи са по-високи от него, с оглед на бъдещи увеличения на максималния осигурителен доход или с или без въведен автоматичен механизъм“, заяви той.