Euronews Primetime

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Бюджетът подарява 61 млн. лв. на търговците на хляб, а не дава 6 млн. на Здравната каса

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Идват избори и политиците трябва да знаят, че избирателите дават оценка за тяхната политика. Как оценяват замразяването на минималната работна заплата ще видим в резултатите.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Ваня Григорова, икономист от КТ „Подкрепа“.

Те казват, че от 1 април тя е увеличена, но трябва да припомня, че не беше увеличена на 1 януари каквато е обичайната практика. От друга страна, ако смятаме, че можем да замразим минималната работна заплата, то трябва да имаме механизъм за замразяване на инфлацията. Очевидно, че не можем да я спрем, а я насърчаваме чрез енергийната политика, която води правителството, каза Григорова.

 

Бизнесът ще получи компенсации, по някакъв начин той ще оцелее, но българският гражданин няма да получи такива в актуализирания бюджет. Виждаме, че се залага увеличение на пенсиите, което трябва да се направи, но в крайна сметка не всички са пенсионери, каза още синдикалистът.

 

По думите й, за премахването на ДДС върху хляба е ясно, че ще има 61 млн. лв. по-малко в бюджета, без никакви гаранции, че това ще бъде усетено по някакъв начин от крайния потребител. Подарихме 61 млн. на търговците на хляб, дори не и на производителите, а за Здравната каса бяха нужни 6 млн. лв., но не бяха отпуснати. Служителите там са готови на безсрочна стачка, допълни още Григорова.