Европа

Макрон призова за повече отговорност на родителите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За борба с размириците във Франция ще бъдат използвани допълнителни средства, заяви президентът Еманюел Макрон. Той председателства антикризисното заседание на правителството, посветено на насилието, избухнало след убийството на 17-годишен младеж от полицай в Нантер, предградие на Париж.

Тъй като много от протестиращите са млади хора, президентът поиска от родителите им по-голяма отговорност.


 

Искам да отправя призив към всички родители да бъдат отговорни. Ясно е, че това, което преживяваме, е резултат от организирани, склонни към насилие групи, които осъждаме – членовете им са арестувани и ще бъдат съдени – но и много млади хора участват в тези безредици. Една трета от арестуваните в четвъртък са млади хора. Отговорност на родителите е да ги държат вкъщи. За спокойствието на всички е важно родителската отговорност да се упражнява пълноценно.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Според Макрон, социалните медии подклаждат насилието. Той призова платформи като Снапчат и ТикТок да премахнат материали и потребители, свързани с насилието във френските градове.

 

В следващите часове ще предприемем – вече започнахме организацията – няколко мерки, като първо ще премахнем най-чувствителното съдържание в социалните платформи. Държавните служби ще се ангажират с този проблем, за да получат ефективен отговор. Очаквам от платформите да проявят чувство за отговорност.

Еманюел Макрон – президент на Франция 

От съображения за сигурност ще бъдат анулирани много събития и училищни празници в района на Париж. Над 40 000 полицаи са разположени в цялата страна, за да се справят с проявите на насилие.

Властите на Марсилия забраниха демонстрациите на публични места след протестите в четвъртък. Освен това в петък от 19 ч спира общественият транспорт.