Европа

Протестите във Франция: Над 400 души са били арестувани тази нощ според властите в страната

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Франция мобилизира десетки хиляди полицейски служители в опит да предотврати мащабните безредици след убийството на 17-годишен младеж от полицай. По време на протестите бяха арестувани над 400 души. Протести имаше в най-големите градове на страната - Бордо, Лион, Рубе, Марсилия и Лил.

 

Имаме нещо, което прилича на екзекуция. Ще видим какво ще покаже разследването и какво ще каже съдебната система. Предвид това не можем просто да призоваваме нещата да се успокоят - разбира се, насилието никога не е решение и гневът никога не е добър съветник - но трябва да отидем отвъд това да казваме, че нещата трябва да се успокоят.

Доминик Сопо, протестиращ

Междувременно полицейският служител, обвинен, че е натиснал спусъка, получи предварително обвинение в предумишлено убийство, след като прокурора Паскал Праш заяви, че първоначалното разследване го е довело до заключението, че "условията за законно използване на оръжието не са били изпълнени". 

 

Страхувам се за четирите си момчета. Страхувам се от това, което може да последва. Бих искала това да спре и никога повече да не се случва. Просто не е възможно да умреш по този начин, без причина. Не бих искала това да се случи на собствените ми деца. Най-големият ми син е на 11 години. След пет години може да е той и да умре от огнестрелна рана. 

Амира Таубас, демонстрант

Видеоклип, споделен в социалните медии, очевидно показва пожар пред офиса на кмета в Клиши-су-Буа, предградие на столицата Париж.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин заяви, че броят на полицаите по улиците ще се увеличи повече от четири пъти - от 9000 на 40 000 души. Само в Парижкия регион броят на разположените полицаи ще се увеличи повече от два пъти до 5 000.