Европа

Започна разследване срещу полицая, застрелял 17-годишно момче във Франция

От Euronews България Euronews България

Повече от 150 протестиращи са били арестувани в парижкото предградие Нантер след втора поредна нощ на напрежение. Сблъсъците между демонстранти и полиция бяха провокирани от убийството на 17-годишно момче от полицай. Заради безредиците автобусите и трамваите в Париж и предградията му спират тази вечер от 21 часа местно време. Над 40 хиляди полицаи се изпратени от цялата страна, за да опазват реда. 

От Нантер предава специалният кореспондент на Euronews Анелиз Боржес:

Френската полиция е задържала над 150 души в цялата страна след протестите, избухнали след убийството на 17-годишен младеж от полицай. Нахел почина от изстрел в гърдите, произведен от полицейски служител, който му наредил да спре автомобила си за проверка, но Нахел отказал.
В Нантер, където се случи инцидентът, протестиращите палеха автомобили и контейнери за боклук, както и централата на газова компания, която трябваше да бъде евакуирана поради опасност от експлозия. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се по улиците, но беше посрещната със запалителни бомби и дори тежко въоръжение. Видяхме снимки, които се разпространяваха в социалните медии, показващи гранати, използвани срещу служителите на реда в някои предградия.

Министърът на вътрешните работи определи ситуацията в страната като „много напрегната, непоносимо нападение срещу символите на републиката“.

Френският президент призова за спокойствие в четвъртък, за да може да се проведе задълбочено разследване. Но в Нантер е свикано шествие, организирано от семейството на убития Нахел. Майка му поиска справедливост.