Европа

Анелиз Боржес, Euronews Франция: Очаква се обявяването на извънредно положение

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

- Анелиз, кажи ни каква е последната информация около срещите на кризисния щаб с президента на Франция Емануел Макрон?

- Президентът Макрон се върна от срещите на високо ниво в Брюксел рано днес, за да проведе тези срещи. Той очаква министър-председателя и вътрешния министър да измислят начин, чрез който да се справят с ескалацията на насилие през последните дни. Според френското правителство над 800 души са били арестувани през последните 24 часа из цялата страна. Голяма част от протестиращите всъщност за млади момчета, които нямат 18 години. Един от призивите на президента Макрон е към френските семейства, той ги моли да се погрижат децата им да останат вкъщи, да не излизат вечер и да не се включват размириците. В момента споровете са дали Макрон ще обяви извънредно положение заради тежките сблъсъци с органите на реда. До момента обаче той не е споменавал подобно нещо. По негови думи всички карти са на масата и правителството ще направи всичко възможно, за да подсигури сигурността на френските граждани.

- От гледна точка на разследването има ли вече яснота защо този полицейски служител е стрелял и убил 17-годишното момче.

- За момента знаем, че прокурорът на Нантер, това е предградието, в което беше убит младият Наел, е поискал на полицаят да бъдат повдигнати обвинения за предумишлено убийство. Това е много смело решение, защото по принцип на прокурорите им отнема много повече време, за да изготвят обвинителен акт. Разследването все още тече, но тези действия на прокуратурата, както и изказванията на членове на правителството изобщо не са достатъчни, за да потушат гнева на протестиращите. Много от хората, които срещнах по време на размириците казаха, че това наистина е последната капка, която е била необходима, за да прелее чашата, метафорично казано. За тях трагичната смърт на този млад мъж ясно показва, това, през което всички, живеещи в предградията, изпитват поколения и години наред.

- Това, което казваш е много интересно. Какво обаче искат протестиращите, каква промяна искат да видят в страната.

- Те искат справедливост и то не само справедливост за Наел, но и за много други подобни инциденти, които са се случвали през годините. Хората, които живеят в предградията обикновено са деца на мигранти и често биват дискриминирани именно поради тази причина, както и заради финансовото си и социално положение. Те често стават и жертва на полицейско своеволие и бруталност. Но никога няма справедливост. Хората казват, че в случая е дума срещу дума – тяхната срещу тази на държавата. Според тях, ако не са били публикувани видеата, които показват как 17-годишният Наел бива застрелян, най-вероятно и този случай щеше да бъде потулен. Но сега, когато вече са привлекли вниманието на държавата, ще направят всичко необходимо, за да бъде техният гняв чут.

- Няколко пъти спомена предградията, ще кажеш ли на българската аудитория какво е положението там и защо хората, живеещи в тези предградия са толкова гневни.

- Много от тях казват, че това отношение към тях от страна на държавата продължава вече с години. Много хора сравняват протестите с тези през 2005 година. Тогава имаше подобни протести заради подобна ситуация. Тогава двама чернокожи младежи умряха заради токов удар, тъй като се криеха от полицията в трансформатор. И тогава и сега събитията наистина катализираха общественото недоволство, имаше тежки сблъсъци с полицията и много големи протести. И тогава и сега хората, живеещи в предградията казват, че искат да получат своето място в обществото, да не бъдат изолирани. Държавата просто отсъства на тези места. Няма добри училища, няма адекватни здравни услуги, като цяло условията не са същи като тези на децата, които са израснали в центъра на Париж. Те се чувстват все едно са в каста, от която няма измъкване, няма измъкване от това социално положение. Това, казват те, продължава с години, бруталността на полицията продължава вече с години и е време да се сложи край.

- Хората правят аналогия със случай, който е от преди почти 20 години. Франция готова ли е да признае, че има проблем с дискриминацията.

- Държавата е готова да признае, че във Франция има проблем, че тези хора се чувстват откъснати от държавната система и този проблем трябва да бъде решен, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Само че от 2005 година много правителства се смениха и нито едно от тях не успя да намери магическото решение, което да оправи проблема. Именно поради тази причина хората насочиха гнева си към президента Макрон, когато се появиха видеата, които показват как полицаят застрелва от упор младежа в гърдите. Според властите обаче Еманюел Макрон не е бил запознат с детайлите около случая и като цяло не носи пряка отговорност. Отговорността е на правосъдната система. Ще е интересно да видим как властта ще отговори на тези безредици и протести. Очакванията са, че Макрон ще обяви извънредно положение, но до момента получаваме информация само за още полиция. До момента 40 000 служители на реда са били изпратени да се борят с размириците, но във Франция полицията наброява над 240 000, а и да не забравяме армията, за която още никой не говори. Макрон ще трябва да адресира този проблем пред нацията, той няма как да измисли решението на проблема само за една вечер, но неговото адресиране е ключово. А как точно ще се справи – ще трябва да изчакаме и да видим.

- Очакват ли се още протести днес и през следващите дни. И как точно Макрон смята да се справи с протестите с полицейска сила и в същото време да покаже на протестиращите, че държавата се грижи за тях.

- Да, подготвяме се за още протести тази вечер. Именно поради тази причина Макрон свика правителството в Елисейския дворец, за да бъде измислен по добър план за сигурност, чрез който да се потуши напрежението. Това е сериозно предизвикателство, Макрон обича предизвикателствата, но често не успява да комуникира добре именно с тази с част на населението. Хората казват, че той просто не ги разбира, че той е президентът на богатите, защото не знае какво да живееш с минимална работна заплата, да пътуваш до работа всеки ден и да не знаеш дали заплатата ще ти стигне за месеца. Макрон за тях не разбира нито един от тези проблеми и не знае как да ги реши. Ще видим по какъв начин той ще се опита да адресира този проблем, имайте предвид, че вероятно той е много изморен, защото съвсем наскоро улиците на Париж бяха пълни заради пенсионната система и сега заради социалните неравенства. Ще бъдат трудни няколко дни за Макрон а може би и дори месеци.