Европа

ООН осъди удара в Източна Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Организацията на обединените нации осъди ракетния удар в Източна Украйна, при който тази седмица загинаха най-малко 11 души, включително трима тийнейджъри. Хуманитарният координатор на ООН за Украйна Дениз Браун, заяви, че атаката „пример за непростимото ниво на страдание, което руската инвазия причинява на хората в страната".

 

В резултат на нападението в Краматорск са повредени множество жилищни сгради, магазини, ресторанти и училища. Градът е използван като център за хуманитарни работници и доброволци, работещи в източната част на страната.

Фархан Хак, заместник-говорител на Генералния секретар на ООН

На заседание на Съвета за сигурност върховният представител на Организацията на обединените нации по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу заяви, че засилването на нападенията срещу цивилни граждани в Украйна продължава да буди сериозна загриженост. Той призова всички страни да избягват използването на взривни оръжия в населените места.

 

Въздействието на войната в Украйна върху цивилното население продължава да буди сериозна загриженост. От 24 февруари 2022 г. до 18 юни 2023 г. Службата на Върховния комисар по правата на човека е регистрирала близо 25 хиляди жертви сред цивилното население в Украйна, от които над 9000 убити и над 15 хиляди ранени. Реалният брой вероятно е значително по-висок.

Изуми Накамицу - Върховен представител по въпросите на разоръжаването, ООН

Много от жителите на Краматорск определят състоянието на града като критично. 

 

Имаше обстрел. Точно тук, в оградата. И всичко се запали. Всичко изгоря.

Мая Дорофеева, гражданин

Темата за войната в Украйна беше обсъдена и по време на разговорите на Европейският съвет в Брюксел. Президентът Володимир Зеленски и Генералният секретар на Нато Йенс Столтенберг присъстваха на срещата и разговаряха за допълнителна помощ за украинската армия.