Европа

Руска атака в Краматорск отне живота на най-малко четирима, сред които и едно дете

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Руски ракети удариха източния украински град Краматорск във вторник вечер. Убити са най-малко четирима, сред които и дете. Ранените са десетки. При атаката е бил уцелен ресторант, пълен с хора, както и търговски център. Възможно е броят на жертвите да расте. Видеа в социалните мрежи показват и сериозни разрушения по жилищни сгради в Краматорск. Градът е под украински контрол, но в непосредствена близост до окупирани от руснаците райони. Президентът на страната Володимир Зеленски осъди остро нападението.

„Получихме нов отбранителен пакет от Съединените щати за нашите военни. Бронирани машини и боеприпаси за ракетите Пейтриът, Стинджърс и Хаймарс. Допълнителни снаряди за нашата артилерия. Благодаря на президента Байдън, на Конгреса, на двете партии и на всички американци. Разговарях с министър-председателя на Норвегия. Благодарих му за оказаната подкрепа - отбранителна, икономическа и политическа. Тя е значителна. Информирах го за вчерашното си пътуване до фронтовата линия, за настоящите ни отбранителни способности. Изразих някои от нашите военни нужди. Обсъдихме и създаването на коалиция от изтребители. Отделна тема в разговора беше предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той увери сънародниците си, че на срещата на НАТО през юли в Литва ще бъдат взети положителни решения за Киев.

Проведох специална среща с нашите международни експерти, за да обсъдим подготовката за срещата на върха във Вилнюс. Убеден съм, че решенията след срещата могат да бъдат положителни за Украйна. Правим всичко възможно за това и сме ангажирали целия международен потенциал на Украйна и, разбира се, фронтовата линия. Също имаме напредък по всички направления, където провеждаме настъпателни операции. Имаме важни резултати в отблъскването на руските нападения.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно, лидерите на Източноевропейските страни от НАТО се събраха в Хага преди срещата на върха в средата на юли. Те предупредиха, че преместването на руските наемнически войски "Вагнер" в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, но генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да се отбранява срещу всяка заплаха.