Икономика

Икономисти: Бюджетът, представен от Асен Василев, е реалистичен

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което Асен Василев ни представи е един реалистичен бюджет, особено на фона на оставеното от служебното правителство. Това каза в ефира „Добро утро, Европа“ икономистът д-р. Юлиян Войнов.

По думите му приходната част на бюджета е напрегната, но при разходите също има определени буфери.

Според главния експерт във фискалния резерв на България и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси д-р Джеймс  Йоловски, бюджетът е дори оптимистичен, като планираното е на ръба, а ако някоя от прогнозите не се случи, цялостната картина ще се промени. Дефицита разглеждаме като основна цел с оглед еврозоната. По думите му обаче се залагат и средства по Плана за възстановяване, за които има риск, защото се води процес на предоговаряне.

Друг пример е икономическото развитие, като се наблюдава спад в Европа, което може да се отрази при нас и растежът няма да е толкова добър, колко се очаква.

д-р Джеймс  Йоловски

По отношение на данъчните приходи това, което се вижда в бюджета не буди притеснения, възможно е да се постигнат тези приоходи и по-добра събираемост, но не можем да пренебрегнем и проблема с дивидентите, които се очакват от Българския енергиен холдинг, отчете д-р. Юлиян Войнов. Има вероятност тези средства да не постъпят в бюджета, което може да напрегне приходната част, но има и разходи, които няма да се осъществят.

Има буфери в бюджета, важно е да се провеждат правилните политики и да се изпълняват изискванията за втория транш към края на годината, което евентуално ще балансира нещата, посочи той.

Малкият бизнес ще бъде затруднен с информацията, която се изисква от тях, например с идеята за касовите наличности, което не е трудно, но ще доведе до отпор, каза Войнов.

Според него идеята автомобилите да не могат да минават технически преглед, ако собственика не е платил глобите си е пресилена, защото това не е целта на техническия преглед.

Д-р Джеймс  Йоловски изтъкна, че овладяването на инфлацията, която още е по-висока от средната за Европа, остава сред основните ни предизвикателства по пътя за еврозоната. Трябва и да приемем целият пакет от мерки в нормативната уредба, които да отговарят на изискванията.

Сега важното е да насочим усилията си към влизането в еврозовната, а не въвеждане на еврото като паралелна единица, изтъкнаха експертите.