Политика

Калоян Стайков, икономист: Хванахме крайния срок за приемане на бюджета

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Традиционно, голямата част от разходите се случват през втората половина от годината – включително индексацията на пенсиите е от 1 юли. Капиталовите разходи са по-високи тогава, довършителни работи, разплащания с фирми и т.н. Така че, сега беше наистина крайният срок за приемането на този бюджет. След това, нещата стават, меко казано, неконтролируеми.“

Така икономистът Калоян Стайков коментира предложения от Асен Василев бюджет за 2023 година.

 

Ето какво още каза той:

Макрорамката е взета наготово. Самото правителство предупреди, че ще направи така, предвид кратките срокове. Тя е изготвена доста по-рано – след първото тримесечие на тази година.

От една страна, е по-лесно да се прогнозира, защото голяма част от времето е минало. От друга страна, е по-трудно да се направи бюджет, защото голяма част от времето е минало – тези разходи вече са направени, приходите са събрани или не са събрани. Планът вече не е за цяла година, а за шест месеца, даже за по-малко – след обсъжданията, се очаква в края на юли или началото на август да имаме приет бюджет.

Наистина, при капиталовите разходи се наблюдава известно изоставане. В сравнение с миналата година, плащанията вървят по-добре. Но в сравнение с общата прогноза – въпросните 8 милиарда лева – ситуацията е по-зле, отколкото е миналата година.

 

Цялото интервю вижте във видеото.