Добро Утро, Европа

Радев към ИТН: Очаквам вашето отговорно отношение (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план, означава амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на "Има такъв народ" при консултациите за съставяне на правителство.

 

Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, от друга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и Бюджета.

Румен Радев

При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева, Тошко Йорданов. Президентската институция постъпва отговорно в момент на спирала от кризи. Това не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Вашата роля в момента е изключително важна и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой друг. С тези думи Тошко Йорданов от ИТН се обърна към президента Румен Радев.

 

Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в политиката днес всеки се върти оттам, откъдето духа вятъра. Ще ползвам малко нагло ситуацията да Ви помоля да разсекретите онзи КСНС, за да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са начин на общуване, затова е важно българите да знаят кой лъже. На КСНС не се каза нищо важно, но покрай него се изказаха много лъжи.

Тошко Йорданов

Президентът Радев на този етап не се ангажира с разсекретяване на срещата. А по повод предложението на Франция, президентът коментира, че рамката е добра, но изискването за промени в конституцията на РСМ и вписване на българите като държавотворен народ, е заслуга на президентската институция.

Не смятаме, че президентството и президента са мафиоти, защото иначе всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на преговори, ще отидем, но не на всяка цена, допълниха от ИТН.