Политика

Политолози: Студен душ за Радев от ПП и БСП

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Правителството забави подаването на оставката, в резултат на което президентът реши малко да ускори темпото. Но отвъд това, отказът на ПП и БСП да отидат на консултациите за съставяне на нов кабинет, е лош знак, защото говори за готовност да бъдат пренесени лични отношения върху институиционалните. Това е прецедент и показва, че вървим към избори.

Това коментира пред Euronews Bulgaria политологът доц. Антоний Гълъбов. Ако можем да кажем метафорично ПП и БСП изненадаха Радев с един студен душ, допълни колегата му Ивайло Илиев. По думите му, в сегашния контекст виждаме от една страна ПП, които твърдят, че Радев е страхливец, а от друга страна БСП и лидерът й Корнелия Нинова, която обяви, че на президента Радев са му се усладили служебните кабинети.

Вървим към избори, тъй като знаците, които идват от ПП са, че те нямат намерение да променят кандидатурата на министър-председателя си и не предприеха никакво действие, за да покажат, че са научили урока си, каза още Гълъбов.

Според Илиев, нов кабинет в това Народно събрание е възможен, но зависи на каква цена. ПП са поставили неизпълними условия за създаване на нов кабинет. От другата страна пък са БСП, които са поставили като условие преговори с „Газпром“, което също е една много солидна червена линия.

Ако от ПП бяха разбрали защо паднаха от власт, те трябваше да подготвят една много кратка и ясна управленска програма и да започнат да преговарят по нея. Няма помен от това, каза Гълъбов. По думите му, основната причина за падането на правителството е бил отказът от диалог.

Илиев каза, че според досегашната практика на президента Радев, той връчва третия мандат на третата сила. Но дали сега в случая с ДПС ще бъде така не е ясно. Гълъбов допълни, че е ясно, че няма да е БСП и ДПС и остават ДБ и ИТН.