Европа

Украинският министър на отбраната благодари на България за военната помощ

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната военна помощ и очаква нови общи проекти. В Туитър той съобщи, че днес е разговарял с българския си колега Тодор Тагарев. Самият Тагарев обяви по време на учение на специалните сили, че България трябва да се интегрира със съюзниците си, за да се гарантира общата ни сигурност. 

По въздух и земя – специлизираните сили на българската армия – демонстрираха своите способности. Тактическата група за специални операции “Невидима кама̀” 23 е от състава на формирование от усилените Сили за отговор на НАТО. 

Укрепването на източния фланг е приоритет на военния съюз заради руската агресия в Украйна.

Според министъра на отбраната движението на бойци от частната наемническа армия Вагнер към Беларус изпраща притеснителни сигнали към редица страни. Президентът на Полша вече поиска засилване на защитата и помощ от НАТО. Литва и Латвия също ги последваха.

В последната година се работи усилено България и Румъния да поемат колективната отбрана по специализираните операции в НАТО, която е насочена към специфични региони. Както и да се създаде щаб на многонационална дивизия у нас.

Учението продължава на територията на централна и източна България до края на месеца.