Политика

Тагарев ще иска 2% от БВП за въоръжаване

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Изграждане на боеспособна армия - въоръжени сили, които да притежават способностите, необходими за защита на националната сигурност, възпиране и отбрана, грижа за служителите в отбраната и изграждане на устойчивост на Въоръжените сили.

Това са приоритетите на Министерството на отбрана, които открои министър Тодор Тагарев.

По повод военната помощ за Украйна, Тагарев каза, че има две взети решения на МС по този въпрос и списъкът е поверителен. Няма авиация в това, което даваме, няма тежка бронетанкова техника. Даваме неща извън потребностите за учение на армията, уточни той. „Само децата не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна, това се правеше полутайно. Което изискваше да има посредници. Моята политика, моето разбиране към момента е, че тогава, когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия, и използват посредници, които те са си избрали, на които имат доверие, това ще продължи по същия начин. Тогава, когато става въпрос за продажби, които са с украинско финансиране за украинската армия, тогава ще се постараем да работим директно, да няма посредници, тъй като включването на посредници винаги ни вкарва в една сива зона, което само по себе си създава рискове“, каза още Тагарев.

По отношение на желанието на ВМЗ-Сопот да разшири производствения си капацитет за производство на боеприпаси 155-милиметрови снаряди (НАТО-вски стандарт), той обясни, че има пълно разбиране от страна на кабинета и върви процес на съгласуване на решение на МС за включване в тази инициатива.

Министърът на отбраната посочи, че тъй като ние не разполагаме със 155-милиметрови боеприпаси, нямаме такова въоръжение, става въпрос за разширяване на капацитета ни и модернизиране на нашия производствен капацитет, за да можем да преминем и към производството на 155-милиметрови снаряди. Тагарев определи това като изключително важно, тъй като и самата армия има планове да преминава на този НАТО-вски стандарт на артилерия. „И по този начин, използвайки и европейско финансиране, ние ще създадем капацитет, който ще бъде използван за боеприпаси за нашата армия, и в същото време ще допринесе за това нашата отбранителна индустрия да запази своята висока конкурентност в тази ниша на малки леки въоръжения и боеприпаси, която ние имаме от десетилетия по наследена специализация“, допълни той и подчерта, че дали ще бъде ВМЗ-Сопот, или друга фирма, „ще видим“.

По отношение на законодателните мерки и промени сме обединени около няколко приоритета – следващата година трябва да постигнем равнище на финансиране в отбраната от 2% от брутния вътрешен продукт и оттам нататък да разглеждаме това като минимум, който ще ни позволи да изградим модерни отбранителни способности. Приоритет е превъоръжаването на армията, посочи министър Тагарев.

Модерна, преоборудвана механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, подготовка за посрещане навреме на самолетите F-16, разработване на тези механизми, които да ни помогнат да намерим качествени хора, посочи още като приоритети министър Тагарев.

На брифинг той представи и политическия си кабинет. Заместник-министри на отбраната са Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началник на политическия кабинет – д-р Добромир Тотев, а Мустафа Илин първоначално ще бъде назначен за съветник, след което ще стане парламентарен секретар.

На церемонията с награда бе удостоен бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ - за доказан професионализъм в работата, за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността на страната и за проявено чувство на дълг и отговорност.