Политика

Премиерът: Служебната власт също изпращаше военна помощ на Украйна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

България е парламентарна република. Решенията и тяхното изпълнение зависят от Народното събрание и от излъченото редовно правителство. В нашите действия ние стриктно спазваме решенията на Народното събрание. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговор на думите на президента Румен Радев, че новото правителство се опитва да тласне България към войната.

Войната си е там, където си е. Има една единствена гаранция за България и това е участието ѝ в Северноатлантическия пакт. Държави, които не са членове на този пакт – Молдова, Украйна, Армения, Грузия, всяка от тях има много сериозни проблеми, посочи Денков.

В същото време много по-малки държави нямат такива проблеми, защото са членове на Северноатлантическия пакт. България трябва да следва всички изисквания, които следват от това участие, ние нямаме по-добър гарант за нашата сигурност. Когато някоя от страните е застрашена и има общо решение, България да бъде пълноправен член на в намирането на това решение, подчерта премиерът.

Той каза още, че служебното правителство съща е изпращало военна помощ на Украйна, а министърът на отбраната Тодор Тагарев няколко пъти е подчертал, че подготвяната помощ е много подобна на това, което е изпратил и служебният кабинет.

За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата. Именно затова първото нещо, което направихме е първите дни на това Народно събрание, беше да подготвим законодателна програма с 20 законопроекта. Истинската причина за напрежението днес е, че след смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов имаме рязко отклонение от законодателната програма, която бяхме приели, коментира напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ акад. Николай Денков.

По думите му нямало проблем с кадровите назначения, защото той съгласувал всички назначени заместник-министри с вицепремиера Мария Габриел, а тя ги съгласувала с ГЕРБ.

На фона на споровете в Народното събрание кабинетът се събира днес следобед на извънредно заседание. Като първа точка в дневния ред е записан изборът на кандидат за еврокомисар, който България трябва да номинира на мястото на Мария Габриел. От ГЕРБ предложиха  Илиана Иванова - председател на Комитета за контрол на качеството в Европейската сметна палата, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" - депутата Даниел Лорер. Втората точка в дневния ред на министрите са отчисленията към бюджета на печалбата на държавните компании. По този начин според финансовия министър Асен Василев ще влязат около 780 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета за тази година.