Свят

Обсъждат нови санкции срещу Русия на Г-7

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Очаква се лидерите от Г-7 да се ангажират с нов пакет от координирани мерки заради войната в Украйна. В интервю за Euronews председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се обсъждат плановете за ограничаване на цената на руския петрол.

Лидерите на Г-7 обсъждат идеята за налагане на таван на цената на руския петрол, за да намалят възможностите на Москва да финансира войната в Украйна. Така ще се ограничат и ползите, които Кремъл извлича от увеличаващите се цени на суровия петрол.

Както виждате, Европейският съюз се отдалечава от руския петрол в момента. Това, което не трябва да се случва, е Путин да вземе този петрол, да отиде на световния пазар, цените да се покачат и той да пълни военната си хазна. Затова трябва да има един по-широк съюз, който да каже, че сме готови да платим прилична цена, но не и цена до небесата. Ние сме готови да платим за производството на петрол, но трябва да има ограничение на цената, каза председателят на ЕК.

 

Виждаме, че санкциите хапят и увреждат руската икономика все повече и повече. Ако погледнете различните сектори, се вижда, че те бавно, но сигурно се влошават заради контрола върху износа. Актуализации, технологии, всичко, от което се нуждаете, стоките, които трябва да модернизирате, те вече не отиват в Русия.

Урсула фон дер Лайен

Чрез видеоконферентна връзка пред Г-7 украинският президент Володимир Зеленски се обърна с призив за помощ до края на годината, преди идването на зимата, да бъде сложен край на войната. Лидерите от Г-7 заявиха, че ще подкрепят Киев колкото време е необходимо. И още – че Москва трябва да осигури свободния износ на храни от Украйна. В навечерието на първата официална среща на върха на НАТО, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обяви, че пактът ще увеличи драстично силите си за бързо реагиране – от 40 000 на 300 000 войници.

В същото време Русия пропусна плащане по външния си дълг за първи път от повече от век. Днес изтече гратисният период за плащане на 100 милиона долара към международни кредитори. Притежатели на облигации заявиха, че до тази сутрин не са получили просрочени лихви. От Кремъл съобщиха, че са готови с вноската, но е невъзможно да я изплатят заради наложените санкции от Запада. Руският финансов министър определи ситуацията като "фарс". Обясни, че това не е дефолт, тъй като страната разполага с парите, преведени са и така задълженията към инвеститорите са изпълнени.