Европа

Борис Джонсън обеща в Киев оръжие, обучение и още санкции срещу Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Ukraine War Britain 22168658437755 Борис Джонсъс и Володимир Зеленски. Снимка: АР

Великобритания ще осигури на Украйна "стратегическа издръжливост" срещу руското нашествие, обеща премиерът Борис Джонсън при изненадващо си посещение в Киев. Той обеща да помогне на страната и да изнесе милионите тонове зърно, блокирани заради бойните действия в Черно море. Двамата с украинския президент са обсъдили затягане на санкциите срещу Русия и още доставки на британско оръжие за украинската армия.

 

Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и се разходи с него по улиците на столицата. Това е второто му посещение от началото на руската инвазия. Срещата е била пазена в тайна по съображения за сигурност. 
Джонсън, който оцеля след вот на недоверие по-рано този месец, беше посрещнат от Зеленски като голям приятел. Той го увери, че Великобритания е с Украйна и ще бъдем с нея, докато победи. Джонсън обеща да предоставят още военното оборудване, както и обучението, как да се използва то.
През нея ще преминават до 10 000 военни на всеки 120 дни.

 

Трябва да се изправим пред факта, че само на няколко часа оттук продължава варварското нападение срещу напълно невинни хора. Градове и села са превърнати в руини. Продължаваме да наблюдаваме умишленото нанасяне на удари по цивилни граждани, което безспорно е военно престъпление. Виждаме и незаконното депортиране на хора, които не симпатизират достатъчно на агресията на руския президент. И при тези обстоятелства, Володимир, напълно разбирам защо ти и твоят народ не можете да направите никакъв компромис с Путин.

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство

Въпреки че руските разходите за боеприпаси, снаряди и други оръжия са колосални, след 114 дни атаки срещу Украйна те все още не са постигнали целите. Затова ще продължим да помагаме за засилване на санкциите срещу режима на Путин, добави Джонсън. Джонсън ще съдейства да се освободи зърното, което в момента е заложник на Путин и лишава хората по света от храната, от която се нуждаят.

 

Оценявам разбирането Ви за нашите военни изисквания. Това е много важно. Обсъдихме необходимостта от засилване на доставките на тежко въоръжение. Основното е да осигурим и въздушна отбрана за Украйна. Започнахме да се движим в тази посока. Руските ракети остават заплаха за нашия народ, за цялата територия на Украйна. Огромната част от руските ракетни удари се извършват от руската армия срещу обикновените хора, гражданската инфраструктура - жилища, училища, болници, университети, транспорт.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Русия трябва да компенсира всички щети, които е причинила на Украйна и да понесе отговорност за кризата в продоволствената сигурност, която предизвика. Русия носи пълната отговорност за недостига на храни на световния пазар и за блокирането на пристанищата, добави Зеленски.
В същото време руските сили отново се опитват да напреднат на юг от украинския град Изюм в Източна Украйна. Целта им е да проникнат по-надълбоко в Донецка област и да обкръжат от север град Северодонецк.