Европа

Иво Инджев: Защо нямаше руски патриоти, които да легнат пред танковете на „Вагнер“?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„В какво ще се разпусне „Вагнер“ аз не бих искал да спекулирам. Това са хора, които живеят от насилие. Имат свои брандове, продават в интернет. Тази страна на въпроса ми е по-интересна – доколко те са популярни. За мен беше забавно да наблюдавам почти изкривената физиономия на Путин, докато правеше най-новото си изявление за метежа, в което той благодари на руския народ, а на фона на това течаха кадри как в Ростов на Дон, предимно младежи, се снимат с вагнеровците и ги поздравяват.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистът и анализатор Иво Инджев.

В Русия си харесват наемниците, защото тръгнаха срещу самата власт. Защо нямаше патриоти, които да легнат пред танковете и камионите на „Вагнер“?

Инджев смята, че Пригожин е видял в лицето на Шойгу, ако не конкурент, то антагонистичен образ, на базата на който да изтъкне себе си.

Според анализатора е голяма новина един толкова приближен човек до Путин да съобщи на руската общественост в собствения си канал, че основанията за войната са съвсем други и че НАТО и Украйна не са искали да нападат Русия.

Това е голямо излагане за властта в Русия. Все по-малко вярвам на това, че е сценарий.

По думите на журналиста Пригожин е постигнал най-голямата си цел, ако това изобщо е била наистина неговата цел – да покаже, че властта в Русия не контролира изцяло положението.

Инджев коментира и военната помощ за Украйна. Според него с решението на правителството да изпрати воена помощ България най-накрая открито е проявила солидарност с Украйна, но по думите му би било лицемерно да се твърди, че държавата ни досега не е помагала на Киев.

„Въпросът е защо крие“, каза той и допълни:

„Един Тагарев е достатъчен в това правителство, за да кажем, че нещата не са толкова зле. Имало е смисъл от този кабинет. Тагарев изми лицето на България.“

Целия разговор вижте във видеото.