Европа

Контраофанзивата се разгръща – силите на Киев са постигнали успехи на изток и юг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинската армия съобщи, че е постигнала известни успехи в източната част на Донецка област, като е отблъснала окупационните руски войски.

"Източната групировка на войските започна настъпление в няколко участъка едновременно", съобщи в Телеграм заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. В рамките на настъплението руските войски около град Бахмут са били изтласкани. На други участъци от фронта в Луганска и Донецка област бойците на Киев са отблъснали атаките на руските части.

В района на Запорожие се водят тежки сражения, като украинските части са спечелили някои териториални придобивки по южната линия на фронта.

Тук участват подразделения от силите за специални операции.

Разузнаването е много активно с дронове. Нашите групи напредват и водят хората, които са зад нас. Когато заемете позиция с 15 души и когато към тях се присъединят три момчета от силите за специални операции, всички започват да се чувстват по-уверени.

"Гострий" – войник от специалните сили на Украйна

Руските сили съсредоточават усилията си да забавят напредъка на Украйна, като нанасят въздушни удари близо до Новоданиловка, Орихив и Роботине в Запорожка област. Освен това атакуват с артилерия 40 населени места в този сектор.

Към момента Киев съсредоточава началните етапи от контранастъплението си върху няколко сектора на фронтовата линия в Запорожка област и прилежащата част на Донецка област.

Ако украинските сили успеят да пробият руската отбрана, биха могли да се насочат на юг към пристанищата Мариупол и Бердянск на Азовско море и да прекъснат сухопътния коридор към окупирания от Москва Крим, разделяйки руските сили на две.

Напредъкът обаче е бавен, докато украинците проучват слабостите на силно укрепените руски линии.